Predgovor CD-u “Slavim te, Gospode”, 2000.

Zbor mladih Crkve Sv. Križa
predgovor CD-u “Slavim te, Gospode”, 2000.

Premda su mladi pjevali od 1978. godine kod nedjeljne Mise u 10 sati uz pratnju na harmoniju Borke Kaić ili Petra Stojakovića (koji su danas gospodin i gospođa Stojaković), njihovo okupljanje je bilo do te mjere slobodno i pjevanje spontano da se ne smije nazvati zborom, odnosno zbornim pjevanjem. Tek 1984. pjevanje mladih pod istom Misom uspješno je organizirao Damir Šimunović. Pjevači su prihvatili zadaću dolaziti na vježbe, a voditelj je planirao i uvježbavao program pjevanja poštujući zahtjeve liturgije.

Prve vježbe bile su u jednoj od dvorana u prizemlju crkve. Hladnoća je pjevače prisilila da potraže drugo mjesto i u oduševljenju za svoj rad oni su se kroz dvije godine, u zimske dane, okupljali na vježbe u stanu Branke i Damira Šimunovića. Danas vježbaju u sobi samostana, pridruženog Crkvi Sv. Križa.

Naravno, izmijenilo se u tom razdoblju više generacija pjevača, ali su neki od njih svojom vjernošću zboru povezivali po nekoliko generacija. Jedino se nije promijenio voditelj koji redovito svoju zadaću ostvaruje kao dirigent, a ponekad i kao orguljaš. Uz njega je najvjerniji Zboru mladih orguljaš Berislav Blažević, inače klavijaturist u sastavu Parni valjak.

zbor_ilu_s
Ilustracija Dora Šimunović

Program Zbora mladih je raznorodan. Prije svega želi biti takav da pjevanje zbora mogu pratiti oni koji sudjeluju u Misi, osobito oni mlađi; danas je to Misa u 11 sati. Naravno, program slijedi i glazbeno zanimanje samih članova zbora, a i njihove mogućnosti. Premda zbor pjeva više različitih misa, najradije pjeva Misu pod nazivom Misno slavlje koju je skladao sam dirigent. Neke harmonizacije liturgijskih napjeva, crkvenih popijevki i duhovnih pjesama priredili su dirigent i orguljaš. Zbor je nastupao i u drugim crkvama.

Kako je Zbor zapravo svjedok i sudionik druge polovice postojanja Župe Sv. Križa, izdan je kompakt disk kao spomen na tridesetogodišnjicu Župe i petnaestu godišnjicu njegovog djelovanja. Disk nosi naziv Slavim Te, Gospode, a izveden je uz pratnju orgulja Crkve Sv. Križa; samo su četiri posljednje pjesme izvedene na matrice koju je priredio studio Marijana Brkića.