Župni Caritas

Tada će kralj reći onima sebi zdesna: ‘Dođite, blagoslovljeni Oca mojega! Primite u baštinu Kraljevstvo pripravljeno za vas od postanka svijeta! (35) Jer ogladnjeh i dadoste mi jesti; ožednjeh i napojiste me; stranac bijah i primiste me; (36) gol i zaogrnuste me; oboljeh i pohodiste me; u tamnici bijah i dođoste k meni.'” (37) “Tada će mu pravednici odgovoriti: ‘Gospodine, kada te to vidjesmo gladna i nahranismo te; ili žedna i napojismo te? (38) Kada te vidjesmo kao stranca i primismo; ili gola i zaogrnusmo te? (39) Kada te vidjesmo bolesna ili u tamnici i dođosmo k tebi?’ (40) A kralj će im odgovoriti: ‘Zaista, kažem vam,što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste!’ (Mt 25, 34-40)

Caritas u našoj župi u organizaciji je Franjevačkog svjetovnog reda20140511_101544

Caritas župe Uzvišenja sv Križa je počeo sa radom 5. travnja 2004..godine kad je registriran.Već se je tada primjetilo da ima obitelji kojima je teško održavati korak sa skupoćom. U dogovoru sa župnikom sakupljaju se dobrovoljni novčani prilozi svake druge nedjelje u mjesecu, s kojima se kupuju namirnice. Kako bi se sakupilo što više oko Uskrsa i Božića peku se i prodaju kolači. Do sada su se paketi dijelili oko ta dva najveća kršćanska blagdana. Potrebitim obiteljima pred početak školske godine daje se novčana pripomoć za kupnju školskih potrepština. Volonteri našeg Caritasa obilaze stare i nemoćne osobe. Povremeno se ide na edukaciju Kaptol koju vodi centralni Caritas. jednom godišnje upriličuju se duhovne vježbe za sve volontere . Naš župni Caritas brine se za tridesetak obitelji iz naše župe i to sve vodi 12 volontera.               

Caritas naše župe organiziraju članovi mjesnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda. Slijedeći Socijalni nauk katoličke crkve djeluju na području župe, odnosno u naseljima Siget i Trnsko.

Grupa za Caritas Franjevačkog svjetovnog reda (FSR-a) aktivno je počela djelovati uoči Uskrsa 2001. godine. Tada su članovi Mjesnog bratstva donijeli različite prehrambene i higijenske potrepštine u skladu sa svojim mogućnostima (brašno, šećer, ulje i ostalo što se ne mora čuvati na hladnom). Dio namirnica dobili smo od župljana koji su i neznajući za postojanje ove skupine FSR-a pri Župi hranu donosili fra Josipu – župniku.

Kako se s vremenom širio glas o postojanju i djelovanju ove skupine FSR-a, nekoliko župljana darovalo je novčane priloge.

Sve prikupljeno dostavljamo obiteljima s potrebama (obitelji s više djece i nedovoljnim prihodima, umirovljenicima s malim mirovinama). Popis obitelji s najvećim potrebama dobivamo od župnika.

Vjerojatno će mnogima biti interesantna činjenica da smo u više od 80% slučajeva pomagali potrebnicima koji ili nisu katolici ili, ako jesu, ne idu na Sv. mise. Time želimo istaknuti činjenicu da pomažemo ljudima bez obzira na njihovu nacionalnu ili vjersku pripadnost i bez obzira na to da li su katolici ili da li prakticiraju svoju vjeru.

Našim župljanima je poznato da je FSR na poticaj ove grupe organizirao prodaju kolača uoči prošlog Božića. Tada smo od te prodaje prikupili 3613,80 kn. Sav prikupljen novac potrošili smo za kupnju hrane, higijenskih potrepština i lijekova. Dvije velike tvrtke donirale su nesto proizvoda iz svoje proizvodnje. Sve prikupljeno dostavili smo u deset obitelji s područja naše Župe nastojeći udovoljiti njihovim trenutnim potrebama. Popis potrebnih i ovaj je put usuglašen sa župnikom.

Novčane priloge prikupljamo tijekom cijele godine, a hranu,  a odjeću i higijenske potrepštine za sada samo uoči Uskrsa i Božića. Braća i sestre našeg Bratstva na svakoj mjesečnoj skupštini uz prilog za Franjevački svjetovni red daruju novac i za potrebe djelovanja našeg Caritasa (naravno onoliko koliko mogu odvojiti od svojih skromnih prihoda).

Detaljnije informacije o tome ne koji način i kada se možete uključiti u rad ove skupine ili darivanje novčanih i materijalnih priloga bit će na našoj stranici vjerujemo prije kraja ovog mjeseca.