Najave i događanja

ofstau

12.4. –  redovna mjesečna skupština u 16.30 sati

Prodaja kolača za Caritas u Došašću

I ove godine je, već tradicionalno, u drugu nedjelju Došašća održana akcija prodaje kolača i skupljanja novčanih priloga za potrebe župnoga Caritasa, u organizaciji Franjevačkog svjetovnog reda i Frame. Od prikupljenih sredstava su nabavljeni prehrambeni artikli i higijenske potrepštine za siromašne obitelji iz župe.

Akcija “Kruh svete Elizabete” za siromašne u Kninu

Za vrijeme trodnevice uoči blagdana svete Elizabete 17.11.2014 bratstva Franjevačkog svjetovnog reda i Frame su zajedno sudjelovala u drugoj nacionalnoj akciji „Kruh svete Elizabete“  u organizaciji kninskoga Caritasa i hrvatskog nacionalnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda. Tom prigodom su u župi sakupljane prehrambene namirnice, higijenske potrepštine te novčani prilozi koji su darovani siromašnima u Kninu.

 

Proslava 20 godina Franjevačkoga svjetovnog reda

U nedjelju 5.  listopada ove godine je naše mjesno bratstvo proslavilo 20. Obljetnicu svojega postojanja. Na mjesečnoj skupštini ministra se osvrnula na početke mjesnoga bratstva, njegov dosadašnji život i članove. U nastavku je slijedio agape te zajednička sveta Misa pod kojom su članovi Frame dali svoja obećanja te zajedno s OFS-om zahvalili za svojih 20 godina postojanja i djelovanja.

Duhovna obnova zagrebačkog područnog bratstva OFS-a

Podrucna_duh_obn_OFS_2014

Od 10.7.2014.-13.7.2014. u Taboru u Samoboru održana je Duhovna obnova Franjevačkog svjetovnog reda na temu ” Ljubav nije ljubljena”.

Sveti Franjo Asiški zahvaćen silinom Božje Ljubavi do kraja svoga života nosio je u srcu, a i na tijelu vidljive rane Isusa Krista Raspetoga koje su isijavale upravo Božju Ljubav za koju je sveti Franjo izgarao. Možemo reći da je sveti Franjo uistinu jedna od onih osoba  koje su dirnute Božjom Ljubavlju razdale cijeli život i stavila ga u Očinsko Srce znajući da je to samo kap u moru Božje Ljubavi.

Duhovnu obnovu predvodio je fra Ivan Matić koji nam je iz punine srca pretakao Božju Riječ i tako je sam Gospodin preko njega liječio naša slomljena srca i tijela sakramentom svete pričesti, ispovijedi, bolesničkog pomazanja.

Duhovnoj obnovi pridružili su se i oni koji nisu članovi Franjevačkog svjetovnog reda, no možda upoznavši našu karizmu požele postati dio našeg bratstva.

Molimo jedni za druge i nosimo Gospodina jedni drugima čista i otvorena srca kako bi svako srce slavilo Isusa i Majku!

Ivana Josipović, OFS Siget

 

Zavjeti i primanja u bratstvo OFS-a na Sigetu

Zavjeti2014

Naša redovna skupština u srpnju bila je posebna po dva radosna događaja – primljena je jedna nova članica u novicijat Bratstva, a dvoje članova s privremenim zavjetima položili su doživotne zavjete.

Ove događaje proslavili smo na najljepši način – u zajedništvu s Gospodinom na svetoj Misi koju je predvodio naš duhovnik fra Rajko. Sveta Misa je protekla u radosnom raspoloženju, uz zajedničku pjesmu i duhovna ohrabrenja fra Rajka. Novozavjetovani članovi primili su bijele ruže i simboličan dar, kao i primljenica, u znak da ih bratstvo radosno prihvaća i prima s ljubavlju. Posebno nas raduje što su to mlade osobe, koje su se odlučile slijediti sv. Franju i tako cijeli svoj život predati Bogu. Preporučamo ih u molitve i želimo im obilje mira i ustrajnosti na njihovom franjevačkom putu!

Neka im uzor bude sveti otac Franjo, ljubitelj mira, koji ovako govori:

„’Blago mirotvorcima: oni će se sinovima Božjim zvati’ (Mt 5, 9). Pravi su mirotvorci oni koji, uza sve što na ovomu svijetu pretrpe, radi ljubavi prema Gospodinu našemu Isusu Kristu čuvaju mir u duši i u tijelu.“ (Opomene sv.Franje)

Nakon svetog misnog slavlja, uputili smo se u našu prostoriju kako bi uz kolače upotpunili ovo slavlje. Fra Rajko je nedavno imao rođendan pa je ministra Anđa sve obradovala finom tortom za našeg slavljenika koji nas iz mjeseca u mjesec potiče da bolje služimo Gospodinu i uvijek nas obogaćuje svojim duhovnim iskustvima Hvala Bogu za njega!

Na kraju svega, u srcima je ostala misao – uistinu je dobro i milo kao braća zajedno živjeti!

Ivana Božić, OFS Siget

 

 

Biti bratu brat – Regionalni susret za trajnu formaciju

OFS-Ksaver-2014

Regionalni susret za trajnu formaciju Franjevačkog svjetovnog reda održan je u subotu, 14. lipnja 2014. u Samostanu sv. Franje Ksaverskog na temu “Izbor iz Opomena sv. Franje”.

Susret članova OFS-a iz Zagreba i zagrebačke okolice započeo je radosnom dobrodošlicom članova mjesnoga bratstva te se nastavio zajedničkim križnim putem na kalvariji ispred crkve. U nastavku je fra Zvonimir Brusač, TOR održao predavanje u kojem se osvrnuo na dijelove Opomena sv. Franje koji na poseban način govore o životu u bratstvu OFS-a. U radu po grupama i na osvrtu koji je uslijedio smo imali priliku obogatiti se osobnim svjedočanstvima druge braće i sestara.

Susret je završen zajedničkim slavljem sv. Mise i druženjem.

Gospodinu hvala i radosnim i vrijednim rukama braće i sestara OFS-a na ovome prekrasnome susretu u Gospodinu!

Dunja Vuksan, OFS Siget

 

Franjevački svjetovni red na Danima pokreta i udruga Zagrebačke nadbiskupije pod geslom “Dođite i vidite” (Iv 1, 39)

Franjevački svjetovni red uključio se u Dane pokreta i udruga Zagrebačke nadbiskupije pod geslom “Dođite i vidite” (Iv 1, 39) evangelizacijom na zagrebačkom Zrinjevcu 7.lipnja 2014.godine. Sam program započeo je 6.lipnja 2014.godine sa Svetom Misom u 18:00 h u Zagrebačkoj katedrali koju je predslavio pomoćni biskup zagrebački mons. dr. Valentin Pozaić, a Svetu Misu glazbeno je animirao bend Božja Pobjeda. U 19:30 h u Nadbiskupskom pastoralnom institutu održan je susret članova pokreta, udruga i zajednica.

Na pozivu i predstavljanu Franjevačkog svjetovnog reda u subotu 7.lipnja 2014.godine sudjelovala su braća i sestre iz više mjesnih bratstava na području Grada Zagreba. Tako su bili prsutni Mjesno bratstvo Franjevačkog svjetovnog reda Župe Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije u zagrebačkoj Dubravi, zatim Mjesno bratstvo Franjevačkog svjetovnog reda Župe Uzvišenja Svetog Križa u Sigetu, Novi Zagreb.

U isto vrijeme od 13:00 – 17:00 h u Kapeli Ranjenog Isusa u Ilici održano je Klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu koju su predvodili članovi pokreta, udruga i zajednica izmjenujući se svakih pola sata.

Cijeli susret je protekao vedro i mirno. Prolaznici su bili pozvani (preko letaka koji su im bili ponuđeni od članova Franjevačkog svjetovnog reda) da se upoznaju s Franjevačkom misijom kao i Ekološkom sekcijom za odvajanje otpada kako bi sačuvali sestricu Zemlju.

Tu su također bili prisutni i braća i sestre iz ostalih zajednica, pokreta i udruga Zagrebačke nadbiskupije tako da smo imali priliku susreti i upoznati jedni druge. Sve je bilo popraćeno lijepom duhovnom glazbom i glasom u izvedbi Dragutina Hrastovića i zajednice Cenacolo, a prolaznici su bili pozivani da se uključe u radionice koje su također bile održavane( npr.izradbe Krunica ).

Isusu i Majci Mariji hvala i slava koji šalju svoga Duha Svetoga u ovo vrijeme i prostor kako bi nas ujedinili da svi budemo Jedno.

Ivana Josipović, OFS Siget