ŽUPNA STATISTIKA ZA 2022. GODINU

 1. Broj župljana: 10 773 (prema dostupnim podacima)
 2. Kršteni: 157, od toga muških 84, ženskih 72, u kršćanskom braku 93, u građanskom braku 34, u izvanbračnoj zajednici 28.

Starije djece 23, katekumena 17, iz naše župe 84, iz drugih župa 73.

Ukupno 23 manje nego prošle godine.

 • Krizmani: 123, od toga u osmom razredu 114, starijih 9.

Ukupno 13 više nego prošle godine.

 • Prvopričesnici: 84.

Ukupno 29 manje nego prošle godine

 • Vjenčani: 52 para, od toga 2 mješovita para, iz naše župe 18, iz drugih župa 34.

Ukupno 26 parova manje nego prošle godine.

 • Građanski rastavljenih parova: 17
 • Umrli: 125, od toga muških 52, ženskih 73. S primljenim sakramentima umirućih 20, bez sakramenata 105, oboljelih od covida 19 23, iz naše župe 118, iz drugih župa 7.

Ukupno 26 manje nego prošle godine.

 • Pohodi bolesnicima: 43
 • Svetih pričesti podijeljeno je oko 142 000
 • Blagoslov je primilo 638 obitelji
 • Zaručnički tečaj pohađalo je 468 parova
 • Ove godine nitko nije zatražio službeni ispis iz Katoličke crkve.

OSVRT NA STATISTIKU

Ako pogledamo brojke koje se odnose samo na našu župu, statistika izgleda ovako: KRŠTENI: 84, prošle godine 83: +1, VJENČANI: 18, prošle godine 26: -8, UMRLI: 118, prošle godine 142: -24.

Ove smo se godine većim dijelom vratili našem uobičajenom načinu života, no i dalje se nosimo s poteškoćama koje su ostale kao posljedica pandemije i potresa. Nažalost, uvijek i iznova spominjemo kako preveliki broj naših župljana odlazi s ovoga svijeta nepomiren s Bogom, čak 84%. Ovaj bi nas podatak trebao zabrinuti najviše od svih.

Manje je i krštenja i vjenčanja, pa i sprovoda. Povećao se broj svetih pričesti, što znači da se narod ipak nakon pandemije polako vratio u crkvu na redovito sudjelovanje na svetoj Misi

Osvrt na događanja u protekloj godini

Što se tiče redovitih i izvanrednih pastoralnih događanja u protekloj godini, nabrojat ćemo slijedeće:

Obavili smo blagoslov obitelji po uobičajenom rasporedu. Nakon božićnih blagdana ponovno počeli okupljati mlade na susrete Franjevačke mladeži,  sudjelovali u Molitvenoj osmini za jedinstvo kršćana, proslavili korizmene i uskrsne blagdane, podijelili sakramente kršćanske inicijacije katekumenima, održano je deset Zaručničkih tečaja. Uz vodstvo naše župljanke gospođe Nensi Blažević u ožujku smo započeli sustavniju tjednu pripravu liturgijskih čitača za njihovu službu kod nedjeljnih i blagdanskih svetih misa. Prikupljali smo pomoć za ratom pogođenu Ukrajinu, U svibnju smo proslavili Krizmu i Prvu svetu pričest. Proslavili smo Antunovo, Porcijunkulu, Sv. Emigdija – zaštitnika od potresa, Križevo i Sv. Franju. S našom kaptolskom braćom obilježili petu obljetnicu smrti fra Bonaventure Dude. I ove smo godine na raznim hodočašćima bili pozvani sudjelovati u vlastitom aranžmanu. Koncem rujna velikim koncertom i svetom Misom svoju 50. obljetnicu djelovanja u našoj je crkvi proslavio poznati ansambl duhovne glazbe Collegium pro musica sacra. Od listopada su u našoj crkvi naša mlada braća započela s održavanjem mjesečnih duhovnih obnova za mlade. Započeli smo novi katekumenat, kao i pripravu za prvu pričest i krizmu. Skromno smo se spomenuli četrdesete obljetnice djelovanja sestara Franjevaka u našoj župi. Sestrama i ovom prilikom zahvaljujemo za sve što čine za nas franjevce i za cijelu župu. Početkom došašća započeli smo s održavanjem kateheza za mlade i odrasle, koje predvodi naš fra Daniel. Kroz došašće radosno smo i revno pohađali zornice i tako se pripravili za slavlje Božića.

Personalne promjene

Godinu smo započeli tužnom viješću da je Gospodin pozvao k sebi našeg nekadašnjeg župnika i gvardijana ovog samostana fra Iliju Vrdoljaka, slavili smo za njega svetu Misu i sudjelovali u sprovodnim obredima. Fra Iliju ćemo dugo pamtiti po njegovom pristupu i pažnji koju je pokazivao za svakog čovjeka, te zalaganju pri karitativnom djelovanju u vrijeme domovinskog rata, kao i izvrsnom pastoralnom radu u župi. Trajna uspomena na njega su i predivni Botterijevi vitraji koji njegovom zaslugom i brigom krase našu crkvu te orgulje koje su njegovom zalaganjem donirane i postavljene u našoj crkvi.

U ožujku je naše bratstvo napustio đakon fra Ivan Vladić i vratio se životu u svijetu. Rado ga se sjećamo po njegovoj blagosti, dobroti i uslužnosti.  

U srpnju se našem bratstvu pridružio mladomisnik fra Ivan Ivanković, koji je donio dašak mladosti i franjevačke radosti u naš samostan, a od jeseni spremno započeo raditi s krizmanicima, ministrantima i Franjevačkom mladeži. Sa žalošću vas moramo obavijestiti da ga je naša uprava nedavno premjestila na novu službu u župu sv. Obitelji u Osijeku.

Briga za materijalna dobra

         Na materijalnom planu, završeni su radovi na obnovi stepeništa naše crkve. Radovi su vrijedni oko 1.600 000,00 kn. Budući da je u prostoru ispod stepeništa privremeno smješten inventar našeg kaptolskog samostana i crkve, radovi će se financirati dijelom iz Europskih fondova, a dio moramo i sami pokriti. Do sada smo skupili i uplatili 220.850,00 kuna, pa i dalje molimo vašu pomoć. Popravljeno je i uređeno nekoliko prostorija u samostanu, a modernizirano je i crkveno dizalo. Kao i prošle, tako i ove godine, zbog još većeg poskupljenja energenata nismo u mogućnosti tijekom zimskih mjeseci grijati crkvu. Nakon božićno-novogodišnjih blagdana započet ćemo s popravkom krova naše crkve koji na više mjesta zbog dotrajalosti limenog pokrova prokišnjava, što ste mogli i sami primijetiti, osobito na sredini stropa.

Karitativno djelovanje

         Svake druge nedjelje u mjesecu, prikupljamo vaše darove za potrebite članove naše župe. Tijekom protekle godine prikupili smo 37.569,00 kn, a za božićne i uskrsne pakete, te razne jednokratne novčane pomoći utrošili smo 48.040,00 kn. Razlika je podmirena iz samostanske blagajne.

Na koncu, prije nego li zahvalimo Bogu, želimo reći hvala svim župnim suradnicima: našim časnim sestrama, vjeroučiteljima, voditeljima pojedinih skupina, malim, mladim i odraslim pjevačima s njihovim voditeljima i sviračima,  našim čitačima s njihovom voditeljicom, pričestiteljima, ministrantima, članovima ŽPV-a, voditeljici i članovima Župnog Caritasa, djelatnici kioska, onima koji se brinu za urednost crkve i samostana, sakupljačima milostinje, onima koji su spremni u svakom trenutku priskočiti u pomoć i riješiti tehničke i bilo kakve druge poteškoće u kojima se nađemo. Hvala i samostanskoj braći za vjerno redovničko svjedočenje i svećeničko služenje, osobito za neumorno ispovijedanje tijekom cijele godine, a osobito pred blagdane.

Od srca hvala svima vama koji rado dolazite u ovu našu crkvu – po ljepoti i veličini – novozagrebačku katedralu. Hvala vam za sve što činite za našu samostansku zajednicu. Hvala za svaki vaš dar i prilog, kako u novcu, tako i u naravi. Bog vas obilno nagradio za vašu dobrotu i ljubav.

Mi franjevci zajedno sa sestrama franjevkama želimo od sebe dati sve najbolje, možda nam to uvijek ne uspijeva, pa vas na koncu ove godine, molimo za oproštenje i preporučamo se u vaše molitve.

Godina koja je pred nama je:

7221. od postanka svijeta, prema Rimskom Martirologiju

2775. od osnutka grada Rima

2023. od utjelovljenja Gospodnjeg,

929. od prvog spomena grada Zagreba i osnutka Zagrebačke biskupije

814. od osnutka Reda manje braće,

804. od dolaska prvih franjevaca u Zagreb,

171. od uzdignuća Zagrebačke biskupije u nadbiskupiju,

123. od osnutka Hrvatske franjevačke provincije,

56. od osnutka župe Uzvišenja Sv. Križa,

40. od posvete crkve Sv. Križa,

10./11. pontifikata pape Franje.

         Hvala i slava dobrom Bogu Ocu, Sinu i Duhu Svetomu, koji blagoslivlja i uzdržava svaki naš posao i svako nastojanje oko dobra naše župne zajednice. Neka vam je svima sretna i blagoslovljena Nova 2023. godina Gospodnja.