UPUTE ZA SUDJELOVANJE NA SVETIM MISAMA PREMA NOVIM MJERAMA

Draga braćo i sestre!
Svi ste čuli za nove mjere i ograničenja javnih okupljanja. Kako smo službene informacije o svemu tome dobili tek jučer, nismo bili u mogućnosti odmah reagirati i organizirati način vašeg sudjelovanja na svetim misama. Vi znadete da je naša svećenička dužnost između ostaloga, omogućiti svakom vjerniku sudjelovanje na svetoj misi, pa nikako nije u skladu s time da stojimo na vratima, odbrojimo 25 vjernika koje ćemo pustiti u crkvu, a drugima reći da to isto ne mogu učiniti. Naša je crkva uistinu velika i u nju bez opasnosti može stati više od 25 osoba. Stoga vas molimo da u crkvenim klupama bude po jedna osoba, na suprotnim stranama, te da popunite i stajaća mjesta između klupa. U prizemlju u holu i u kapeli može se čuti sve što se u crkvi govori, pa vas molimo da se i tamo zadržite, držeći distancu. Do vas će u prizemlje doći i pričestitelji koji će vas ondje pričestiti
Što se tiče pjevanja na svetim misama, ono će kroz ovo vrijeme biti ograničeno samo na ulaznu, pričesnu i završnu pjesmu. Propovijed će biti kraća, tako da oni s ranije svete mise mogu izići iz crkve prije nego li dođu oni za slijedeću.
Od iduće nedjelje raspored svetih misa će biti slijedeći: u 8, 9, 10, 11, 12, 16:30, 17:30 i 18:30 sati, što znači da ćete svi imati priliku doći na misu, pa vas molimo da se ravnomjerno rasporedite.
Mise zornice ove će godine biti u 7 sati, sa skraćenim pjevanjem i bez propovijedi.
Za ispovijedanje vas molimo da ne stvarate velike redove i da držite distancu. Ako vidite da puno ljudi čeka na ispovijed, pokušajte ju odgoditi za koji dan. Mi ćemo vam biti na raspolaganju u svakoj prilici, ako Bog dâ da nas opet bolest ne svlada.
O mogućnostima primanja blagoslova obitelji još ćemo vas obavijestiti.
Sada zasigurno nije trenutak za tvrdoglavo opiranje mjerama, nego za slušanje i postupanje prema njima. U suprotnom bi se moglo ponoviti potpuno zatvaranje crkava, što bi svima nama nanijelo veliku duhovnu štetu. Zato vas još jednom pozivamo da držite distancu, da nosite zaštitne maske i primate svetu pričest isključivo na ruku.
Nadamo se, a pozivamo vas i na molitvu da se stvore uvjeti u kojima će se ove mjere moći ublažiti, pa da Božić možemo radosnije i svečanije slaviti.
Molimo Boga da nas oslobodi od ove pošasti, da ozdravi i ojača naše bolesnike, da bude blizu umirućima i njihovim najmilijima. Na sve ove nakane ćemo moliti kod svetih misa, a osobito svakoga četvrtka od 17:45 kod Euharistijskog klanjanja na koje vas od srca pozivamo.