SVETA MARIJA SALOMA

StMarySalomeSveta Marija Saloma – majka je apostola Jakova Starijeg i Ivana. O njoj nam Evanđelja donose malo informacija, ali su i one dragocjene jer nam pokazuju njezinu bliskost s Isusom i njegovom majkom. Ona je živjela u Galileji, muž joj je bio Zebedej, galilejski ribar. Majka je Jakova i Ivana, a neki misle da je bila u srodstvu s Blaženom Djevicom Marijom. Sveti Matej nam pripovijeda: “Tada nam pristupi mati sinova Zebedejevih zajedno sa sinovima, pade ničice da od njega nešto zaište… ‘Reci da ova moja dva sina u tvome kraljevstvu sjednu uza te’…” (Mt 20, 20-23). Kao prava majka sinovima želi bolju budućnost. Po svetom Marku ona je prisutna pod križem: “Izdaleka promatrahu i neke žene: među njima… i Saloma” (Mk 15, 40-41). Doživjele su susret s uskrsnulim Gospodinom pa je i Saloma blagovjesnica uskrsnuća. Štovanje svete Marije Salome je i danas živo, na primjer u Arlesu (Francuska), Veroli (Italija) i drugdje.

Blago svakome koji se Gospodina boji, / koji njegovim hodi stazama! / Plod ruku svojih ti ćeš uživati, / blago tebi, dobro će ti biti.

Žena će ti biti kao plodna loza / u odajama tvoje kuće; / sinovi tvoji ko mladice masline oko stola tvojega. / Eto, tako će biti blagoslovljen čovjek / koji se Gospodina boji!

Blagoslovio te Gospodin sa Siona, / uživao sreću Jeruzalema / sve dane života svog! / Vidio djecu svojih sinova, / mir nad Izraelom!

Ps 128