Senzibiliziranje vjerskih zajednica u Hrvatskoj za problematiku trgovine ljudima – radionica s. Stanke Oršolić

U subotu, 22.11.2014., u župi Uzvišenja sv. Križa na zagrebačkom Sigetu održana je prva u nizu radionica u sklopu projekta „Senzibiliziranje vjerskih zajednica u Hrvatskoj za problematiku trgovine ljudima (poglavito ženama)“ pod vodstvom s. Stanke Oršolić.

Radionici su prisustvovali vjernici iz različitih zajednica, a koji su se htjeli upoznati s ovom tematikom. Podršku ovom projektu svojim prisustvom izrazile su i predstavnice Hrvatskog Crvenog križa. Nakon uvodnog upoznavanja slijedila je motivacija. Svaki sudionik/ica dobio/la je uže i maramu. Užem su si sudionici/ce morali/le svezati noge, a osoba do njih maramom im je zavezala ruke. Asocijacije koje su rezultirale takvim stanjem nisu bile nimalo ugodne. Strah, bespomoćnost, užas, lakoća vezanja drugog, a teškoća vezanja sebe sama samo su neke od njih… Motivacijom je s. Stanka sudionicima/ama htjela približiti stanja i osjećaje kroz koje prolaze žrtve trgovine ljudima.

Nakon motivacije uslijedilo je predavanje s. Stanke o problematici trgovine ljudima, njenoj raširenosti, uzrocima i žrtvama. Predavanje potkrijepljeno mnogim primjerima pokazalo je kako je trgovina ljudima ozbiljan problem koji je raširen u svim sferama društva, a o kojem se vrlo malo ili nimalo govori. Naglasila je kako žrtva trgovine ljudima može postati svatko od nas. O problematici su sudionici/ce govorili/le i za vrijeme odmora, ali su i u nastavku bili/le vrlo aktivni.

Naime, podijeljeni u 5 skupina svaka je skupina dobila sažetak priče žrtve trgovine ljudima koju je s. Stanka u svom djelovanju u inozemstvu upoznala. Dramatične priče koje graniče s realnošću nikoga nisu ostavile ravnodušnima: patnja, bol, bespomoćnost, iščekivanje, povrijeđena sloboda, oduzimanje dokumenata, beznadnost, fizičko zlostavljanje, maltretiranje, silovanje, nametnuta prostitucija, psihičko zlostavljanje, beživotnost, samo su neki od pojmova koji su se javljali u svih pet priča… Nakon predstavljanja rada po skupinama uslijedila je molitva za žrtve, a potom su predstavnice Hrvatskog Crvenog križa izrazile spremnost pomoći vjerskim zajednicama koje žele djelovati na daljnjem osvješćivanju problematike trgovine ljudima.

Svega dva posto od ukupnog broja žrtava uspije pobjeći iz ralja trgovine ljudima. Ipak, oni/e koji pobjegnu uspiju naći hrabrost i snagu za daljnji život. Uspiju pronaći mrvicu Ljubavi koja ih osnažuje za novi početak, za daljnji rast. Ne trebamo li onda mi, koji imamo krov nad glavom, topli obrok i slobodu kretanja, biti zahvalni na svemu što nam je darovano? Ne možemo pobjeći od stvarnosti koja nije ni lijepa ni savršena, nego ju trebamo prihvatiti i svojim djelovanjem pokušati pridonijeti promjeni. Trebamo biti svjesni da u društvu postoje veliki problemi poput ovog, da druge osobe u našoj okolini pate, da su nesretne, pune bola, očaja i bespomoćne. Stoga, otvorimo svoje oči, posjetimo radionice s. Stanke, pričajmo u svojoj okolini o ovoj tematici, informirajmo se i širimo znanje dalje. Jer svi smo pozvani bratu odnosno sestri u nevolji.

A tko li se osjeća pozvanim?

Martina Ćosić Vuglec

Ovdje možete vidjeti od 10. minute izvještaj od HRT-ove emisije “Mir i dobro”: