Priča o jednom novom prijateljstvu

Put u Banja Luku

Na inicijativu i dobrotom župnika fra Roberta Perišića, župni mješoviti zbor Crkve sv. Križa u Sigetu, uputio se organizirano autobusom, dana 20. rujna 2014. godine, na izlet izvan granica Republike Hrvatske, i to u susjednu Bosnu i Hercegovinu. Cilj nam je bio posjetiti grad Banja Luku i neka okolna mjesta. Tu nam je bila dobrodošla i pomoć rođene Banjalučanke Martine, snahe naše zborašice, gđe Višnje, koja se, također, s nama uputila na ovaj put iz Zagreba. Već na putu nam je puno toga objasnila i podijelila nam kratke upute o planu putovanja i o glavnim pojedinostima mjesta koje ćemo posjetiti. Unatoč kiši, koja nas je putem pratila, smijeha, pjesme i molitve (a i kolača) nije nedostajalo.

 

Prvo odredište bilo nam je Petrićevac, gdje se nalaze fratri. Na mjestu stare Crkve, koja je srušena u zadnjem ratu, nalazi se oveća kapela, dok se preko puta nje gradi velika Crkva.

1

Kamen temeljac nove Crkve

 

Fra Josip Božić nam je ispričao tužnu ratnu priču o staroj Crkvi, koja je zapaljena, a jedan fratar je stradao pod ruševinama… Crkva je spaljena i srušena do temelja, čak se je i kvaka na vratima istopila. Istjerani fratri su sve to gledali iz neposredne daljine.

2

Ruševine stare Crkve na Petrićevcu

Upravo je u novosagrađenoj kapelici boravio blagopokojni papa Ivan Pavao II, tijekom posjeta Bosni i Hercegovini, 2003. godine. Jedna zanimljivost: iz kapelice su ga iznijeli u kolicima kroz jedan prorez (specijalno napravljen za njega), na vanjski oltar, gdje je služio euharistijsko slavlje. Tu je Papa proglasio blaženim dr Ivana Merza. Sama kapelica prožeta je nekom neobičnom duhovnom snagom. Kako i ne kad je natopljena krvlju mučenika – snagom novih kršćana. Tu smo imali svetu misu, upravo za Zbor. Bila je to velika čast, mnogi su bili ganuti, ljepotom ovog svetog mjesta. Čitanje je, između ostaloga, bilo: „Tko se hvali, u Gospodinu neka se hvali“ (2 Kor 10,17).

Nakon Petrićevca, posjetili smo banjalučku Katedralu, koja se još zove i Crkva sv. Bonaventure, a i „Biskupova Crkva“. Imaju prekrasno svetohranište, u obliku zlatnog okruglog kruha, a iza svetohraništa nalazi se zlatni križ.

3

 

Svetohranište Katedrale

 

Unutar Katedrale je i kapelica, gdje još uvijek stoji lijes u kojem je bio pokopan Ivan Merz, uzor hrvatske mladeži i intelektualaca. Tu se nalazi i stolica na kojoj je sveti papa, Ivan Pavao II, sjedio, kada je bio ovdje.

4

 

Lijes blaženog  dr Ivana Merza

 

U dvorištu Katedrale je veliki Isusov kip bijele boje, raširenih ruku, kojeg je Banja Luci, poklonio „Papa putnik“.

5

 

Isusov kip – poklon Ivana Pavla II

 

Prošetali smo do Crkve pohođenja BDM, gdje je kršten dr Merz. Na ovom mjestu okupljaju se, nedjeljom u 18 sati, mladi katolici iz cijele Banja Luke.

7

 

Crkva pohođenja BDM

 

Dvoje mladih, upravo iz te zajednice, ponudili su nam se biti „turistički vodiči“, te su nam, zaista, puno pomogli. Vidjeli smo muslimansku bogomolju, džamiju „Ferhadiju“. Četrnaest džamija je srušeno tijekom rata. Kruži legenda kako se u dvorištu ove džamije nalazi „Safikadin grob“. Ona se ubila, kaže priča, jer joj roditelji nisu dali da se uda za austro-ugarskog vojnika. Stala je pred top, koji uvijek puca, točno u 12 sati.

 

 

 

 

IMG_5502a_zps109429e1

Džamija Ferhadija

Nakon toga, posjetili smo pravoslavnu Crkvu, Hram Isusa Hristosa. Građena je od kamenja iz Irana. Krasna. Pozlaćena. Upravo je bilo krštenje, a nedugo zatim, održana su i dva vjenčanja, jedno za drugim. Unutar same Crkve nalaze se jako lijepe ikone, a posebno se ističe ikona sv. Trojice. Očito je riječ o replici predivne ikone sv. Trojice, Andreja Rubljova, vrlo cijenjene i u zapadnoj i istočnoj ikonografiji.

8

 

Hram Isusa Hristosa

ikona

 

 

 

Sveta Trojica

 

Vrlo blizu ove Crkve, nalazi se upravno sjedište Vlade Republike Srpske. U vrijeme kad smo bili u Banja Luci, vladala je predizborna kampanja za novog predsjednika Vlade.

10

 

Zgrada predsjednika Vlade

 

Put nas je odveo i do tvrđave Kasal, ispod koje teče hladna i brza rijeka, Vrbas.

vrbas

 

Vrbas ispod tvrđave Kasal

 

Naravno, morali smo proći i banjalučkom tržnicom, koja vrvi životom i raznovrsnom ponudom.

Časna sestra, Ivana Džambas, naša dirigentica, sve nas je počastila posebnim bosanskim specijalitetom,  banjalučkim ćevapima (mislim, kako je fra Robert bio i iza te lijepe geste).

12

 

U iščekivanju banjalučkog specijaliteta

Na kraju obilaska grada, vratili smo se u dvorište Katedrale, te se susreli sa čovjekom duboke vjere, ljubavi i snage, biskupom Franjom Komaricom. Još se sjećam njegove propovijedi, koju je održao prije par godina u župi Siget, kada je između ostalog rekao: „Pogledajte vaša lica – sve su to lica otkupljenika!“ Divno. Sa svakim od nas biskup se rukovao i popričao. Sve nas je blagoslovio. Osjećali smo se, zaista, kao njegova djeca, jer nam je pristupio s velikom radošću i sa skromnošću, kao da je jedan od nas, a ne veliki biskup Komarica. Rekao nam je da ne zaboravimo kako je svaki od nas prevažan i zamolio nas da ne zaboravimo Banja Luku.komarica

 

Župni zbor sa banjalučkim biskupom Franjom Komaricom

 Tražio je da nešto zapjevamo, pa se u dvorištu banjalučke Katedrale, zaorilo: „Zdravo, Djevo, Kraljice Hrvata.“ Mnogi su zaplakali. Moglo se vidjeti ganuće i samog biskupa. Mahao nam je kad smo pošli, a u našim srcima ostala je draga uspomena i čast.

 

pozdravBiskupov pozdrav

Ostavivši ovaj interesantan grad, za kojeg mladi Banjalučani kažu, kako sada vlada sloga između sva tri entiteta, pa u katoličku Gimnaziju, idu i srednjoškolci, drugih vjerskih uvjerenja, uputili smo se u Delibašino Selo. Tu se nalazi trapistički samostan „Marija Zvijezda“. Prekrasna velika crkva, u kojoj žive samo tri trapista. Rade sir (s tajnim receptom), i skupljaju ljekovite trave.

15

 

Nekadašnji dnevni red trapista (vjerojatno sada malo ublažen)

 

Za vrijeme komunizma, oduzeto im je oko četiri milijuna hektara zemlje. Oni su, u stvari, oblik cistercita. Obnašaju pravilo sv. Benedikta.

16

 

Pieta; unutrašnjost trapističke Crkve

Još se uvijek u dvorištu crkve nalazi mala drvena kućica, u kojoj su svoje mjesto za život, pronašli prvi trapisti, koji su naselili ovo područje, još davne 1869. godine.

17

 

Nekadašnji dom trapista

 

Otac Franjo nas je proveo Crkvom, usput se šaleći i pričajući dogodovštine redovničkog života.

18

Trapist otac Franjo ispred Crkve u Delibašinom Selu

 19

Glavni oltar Crkve

Svima nam je podijelio sličice Marije, Majke svih naroda (De Vrouwe van alle Volkeren), čija velika slika se nalazi na ulazu u Crkvu. On kaže da u ovu Crkvu dolaze svi, i katolici, i pravoslavci, muslimani, pa čak i Romi. Zato ova slika ima veliku važnost.

20

 

Majka svih naroda

 Na povratku smo posjetili časne sestre, Klanjateljice Krvi Kristove, u mjestu Nova Topola.

21

 

Klanjateljice Krvi Kristove

One spravljaju posebne čajeve protiv raznih bolesti i poteškoća. Njihovu Crkvu, obnovili su Nijemci, koji su nekada živjeli u ovom dijelu Bosne. Crkva je posvećena sv. Josipu.

22

 

Unutrašnjost Crkve sv. Josipa u Novoj Topoli

Zahvalni fra Robertu i franjevcima župe Siget, možemo reći, kako smo proveli doista jedinstven i dragocjen dan, koji je ostavio pečat u našim srcima, te ćemo i dalje pjevati i slaviti Gospodina, koji čini divne stvari, i ljubi sve ljude.

23

 

Časna sestra Ivana Džambas, dirigentica i voditeljica Župnog zbora

 

Velik si, Gospodine, hvale predostojan!

Autor: Marina Ćavar