Opet mi kradu Advent i miču Isusa iz Božića

Počeo Advent, vrijeme Došašća, odnosno priprave za Božić, a Božić kao da je već bio. Čitav grad u lampicama, višemetarske bogato okićene jelke po trgovima, izlozi dućana u kuglicama, pahuljicama, slamici i svakojakim drugim svjetlosnim i zvučnim efektima, koji bi kao trebali aludirati na Božić. Božićne akcije na sve strane, televizijske reklame prepune “Božića” u kojem dominiraju zvuci puni zvončića i nebo puno sobova, bradatih djedica u crvenom kostimu, koji se pokušavaju predstaviti kao zaštitni ili prepoznatljivi znak Božića. A gdje je Božić, Mali Bog – Isus u svemu tome?
Svi pjevaju Božić je, Božić dolazi, Zvončići, zvončići, a opet nigdje Isusa. Posvuda neki anđeli, neke anđeoske karte, nekakve poruke anđela na kuglicama, pakiranju od čokolade, boci od vode, kutiji paste za zube; a opet nigdje Isusa. Pitam se onda: Kakav je to Advent, kakav je to Božić? Kakav je to mali Bog koji želi doći u naša srca? Koja je poruka Božića?
Zar se Isus rodio da bi imali super akcije po trgovačkim centrima? Ili se rodio da bi izlozi dućana bili nakićeni? Zar se rodio u svjetlucanju lampica, ili se ipak rodio u zamračenosti spilje? Gdje je onda taj Isus u tom mojem Gradu? Zar se Bog doista toliko ponizio i učinio takav paradoks svojim Utjelovljenjem da bismo mi sada pomoću tog događaja sve komercijalizirali i zapravo govoreći o Božiću sam Božić u svojoj biti poništili.
Zar On može uči u nas bez dolaska nama, bez Došašća, bez tog u svijetu odbačenog Adventa?
Shvati čovječe da nisu Advent koncerti po trgovima. Nije Advent okupljanje na ulicama, već je Advent okupljanje u sebi i traženje Boga koji u tišini govori, tišinu govori i tišinom govori. Advent jedino može biti priprema i obnavljanje srca u kojem će se moći roditi Isus.
O čovječe, koliko si daleko otišao da ti je domet na svjetskoj razini neko Božićno pomilovanje ne znam čega sve ne i ukrašavanje drvaca, a čovjek pored tebe u tom istom Božiću od hladnoće i gladi umire.
O čovječe, gdje si skrenuo kada ti je vrhunac proslave Božića staviti jelenje rogove sebi ili svome psu na glavu, a toliki ljudi o svome životu u to božićno vrijeme strahuju za vlastiti život.
Kako se uopće može slaviti Božić bez Isusa?
Božić nije svečani ručak ili kićenje bora, već je Božić dolazak maloga Isusa u naš dom. Kako se netko uopće usudio od Božića odvojiti Isusa, učiniti čak razdvojene jasle u kojima se rodio od njega samoga, pa je važnije brojiti ovčice oko jaslica i igrati se s pastirima nego li pozdraviti Kralja svih kraljeva koji se upravo rodio i želi se roditi u našim srcima?
Shvatimo više da Isusu nisu potrebni popusti u dućanima, niti posebno uređen blagdanski stol, već Isus treba samo jednu stvar da bi se rodio u nama. Isusu treba naše srce. Isus želi da u svome srcu napravimo jasle u kojima će se on moći roditi. Isus ne traži nešto posebno nego mu je dovoljna i gruba slama u kojoj će ležati, čime nam želi reći da se i u našim slabostima, nesavršenostima, ljudskostima, on može nastaniti. Samo mu moramo otvoriti svoje srce i dostojno ga urediti, očistiti, ali ne nešto posebno, mekim baršunom, nego onime što mi jesmo. Moramo se Adventom za Isusa pripremiti i to je za Isusa dovoljno.
Stoga ne brinimo toliko o uređenju vanjštine, stola, bora ili vlastitog ormara, već brinimo o uređenju svoga srca, da kroz ovo vrijeme Došašća nakupimo dovoljno slame dobrih dijela u svome srcu od koje će biti oblikovane jasle za rođenje Maloga Boga u nama. Da zavirimo u tišinu i zamračenost našeg srca i stvorimo prostor ljubavi prema svakom čovjeku, jer tako ljubeći druge u sebi možemo poroditi Isusa. Vjerujte da se Isus neće poroditi i sići u izlog dućana ili šoping košaricu, čak ni na jedan blagdanski stol, nego On želi postati dio nas ljudi, naše nutrine i po nama svima dolaziti. Ali Božić to neće moći ukoliko mi sami ne budemo stol susreta, stol radosti, stol ljubavi, pomoći i prijateljstva svakom čovjeku.
E to je Božić i priprava za Božić kroz Advent. Zato otvorimo oči, budni budimo i bdijmo radosni jer Gospodin baš nama ovaj Božić želi doći. Pa neka svima bude blagoslovljeno ovo vrijeme Došašća, vrijeme priprave za Božić.