Opasnost gubljenja vremena

U početnom periodu moje redovničke formacije u postulaturi jednoga dana primih internetsku poruku s naslovom: „Sotona je sazvao svjetski sastanak“. Čim ugledah naslov moj maleni mozak počne razmišljat i procesuirat to pročitano.

Isti mozak ili nešto iznutra postavlja mi pitanje: Što to sotona može sazvati te tako počeh čitati poruku pod tim naslovom?

Poruka je glasila ovako:

 „U svom uvodnom govoru svojim zlim anđelima rekao je: «Ne možemo spriječiti kršćane da odlaze u crkvu. Ne možemo ih spriječiti da čitaju sveto pismo i tako se približe istini. Ne možemo ih ček ni spriječiti da izgrade svoj osobni odnos s Isusom. U trenutku kada oni postignu vezu između sebe i Isusa, mi gubimo svoju moć nad njima. Zato, pustit ćemo ih da idu u crkvu, pustit ćemo ih da vode svoj staromodni način života, ali krast ćemo njihovo vrijeme, tako da ne bi mogli uspostaviti taj odnos s Isusom.»

Ovo je što želim da učinite moji pali anđeli: «Ometajte ih i skrećite s puta prema uspostavi tog odnosa s njihovim Spasiteljem.»

«Ali kako ćemo to postići?» -uzviknuli su njegovi anđeli.

«Zadržavajte ih u nevažnim stvarima u životu i smislite bezbojne planove i sheme kako biste okupirali njihove umove. Mamite ih da troše i posuđuju. Uvjeravajte žene i njihove muževe kako bi trebali raditi na svojim poslovima od jutra do mraka, dugačke satnice radnih vremena, 6-7 dana u tjednu i 10-12 sati dnevno, tako da bi si mogli priuštiti svoje isprazne životne stilove. Zadržavajte ih što više kako bi imali što manje vremena koje bi proveli sa svojom djecom ili čime bi ih odvraćali da teže za nečim višim, možda da se zaljube ili osnuju brak. Kako se njihova obitelj ako je uopće imaju bude polako raspadala, dom im neće pružiti utočišta od teškoća s posla! Utječite na njihove umove kako ne bi bili u stanju čuti taj tihi glas Duha Svetoga. Primamljujte ih da slušaju radio ili CD-e uvijek kada voze. Okupirajte ih televizijom, videom, igricama, CD-ima, i računalima u njihovim domovima i pobrinite se da svaka trgovina ili restoran u svijetu stalno puštaju glazbu koja ne nadahnjuje. To će začepiti njihove umove i slomiti zajedništvo s Kristom.

Popunjavajte stolove po kafićima, restoranima i drugim mjestima na koja ih dovedete časopisima i novinama koje sadrže neprimjerene stvari. Bombardirajte njihove umove vijestima 24 sata dnevno. Napadajte ih raznim bestidnim reklamama uz cestu dok voze. Preplavite njihove poštanske i e-mail sandučiće raznim bespotrebnim i lošim pošiljkama, naručujte im razne kataloge i razne novine koje nude lažne nade. Držite vitke i prekrasne modele na naslovnicama časopisa kako biste uvjerili muževe da je vanjska ljepota jedino važna te bi oni postali nezadovoljni svojim ženama. To će razvrgnuti njihove obitelji vrlo brzo. Također će takvi modeli i u samim ženama stvarati nezadovoljstvo jer one nisu takve, ha, ha, tada neće biti sretne sa sobom. Tako će i muškarci kada vide negdje  zgodne, mišićave, macho tipove. Htjeti će biti kao oni i sve vrijeme i novac na to utrošiti. Čak i u rekreaciji neka pretjeruju. Neka se vračaju sa fitnesa, iz gym-a, trčanja i treninga izmućeni, izmoreni i nepripremljeni za sljedeći dan. Ne dozvolite im da idu često u prirodu kako bi se divili Božjim čudesima stvaranja i ljepoti.

Umjesto toga šaljite ih u zabavne parkove, na razne sportske događaje u kojima novac igra ulogu. Šaljite ih na koncerte i u kina. Držite ih zauzetima kako ne bi imali ni trenutka slobodnog vremena za življenje ispravnog života. Čak i kad se skupe na duhovnim sastancima, umiješajte ih u ogovaranja, tračeve i sitne razgovore, tako da nakon njih odu nečiste savjesti i nesređenih emocija. Idite naprijed, učinite da budu zbunjeni i u duhovnim pobjedama i punite im živote raznim naoko dobrim ciljevima kako ne bi imali vremena tražiti snagu od Boga. Ubrzo nakon toga, počet će se oslanjati na svoju snagu i žrtvovati svoje zdravlje i obitelj na dobrobit tih ciljeva.»

Zli anđeli krenuli su žurno na svoje zadatke čineći da kršćani širom svijeta postanu prezauzeti i ubrzani u svojim životima, bez vremena za sitne radosti i gradnju istinske sreće, ispunjenje duha.

Što ti misliš; je li sotona bio uspješan u ovom planu?“

Naravno odgovaram za sebe, jer prije svega ne želim i nije mi cilj drugoga suditi ili kritizirati nego o sebi progovoriti. Ne želim niti silno moralizirati i propovijedati nego jednostavno svoju ispovijest predočiti.

(Nastavit će se…)