Nacionalni seminar za voditelje formacije i odgovorne u bratstvu

24.-28.8.2015., Trsat- Rijeka

Ove godine održao se IX. nacionalni seminar za voditelje formacije i odgovorne u bratstvu na kojem su sudjelovale i sigetske predstavnice. Kao i svaki, i ovaj Seminar krenuo je u ponedjeljak, u popodnevnim satima, nakon što su svi framaši stigli na odredište. Prvi dan bilo je relativno ležerno, podjela u grupe, sveta misa, kratki večernji program te molitva časoslova.

Već drugi dan postalo je napornije, ali i zanimljivije. Jutarnje predavanje vodio je područni duhovni asistent Primorsko-istarskog područja, fra Bernardin, podsjećajući nas kako osluškivati Boga i posvješćujući nam Sveto pismo. Prije ručka posjetili smo Kapelu zavjetnih darova i malo više naučili o ovom marijanskome svetištu.Nakon odmora nastavili smo u istome tonu, pažljivo slušajući naše sestre iz Salezijanske mladeži Petru i Barbaru o tome kako slušati bližnjega svoga. Drugi dan Seminara posebno je bio bitan za sve framaše, kao i našu braću i sestre OFS-ovce jer smo se posebno spomenuli našeg sveca zaštitnika sv. Ljudevita. Svetu misu predvodio je riječki nadbiskup, mons. Ivan Devčić.
Treći smo dan započeli svetom misom nakon koje je uslijedilo predavanje o karitativnom djelovanju OFS-a i Frame koji je vodila s. Angela Lovrić iz trsatskog OFS-a. Nakon rada po grupama i korisnih informacija i ideja o karitativnom djelovanju diljem svih područja, uslijedio je i drugi rad po područnim skupinama gdje smo pričali o Hodu, skupštinama, kapitulu te situaciji u našim bratstvima. U popodnevnim satima bili smo podijeljeni u radionice u kojima smo posjećivali prihvatilište za beskućnike, siromašne i bolesne te djecu. Po cijeloj Rijeci trudili smo se širiti franjevački duh unatoč napornom silaženju i uzlaženju uz/niz trsatske stepenice. Večernji dio programa bio je vrlo poseban. Prvo je bilo pokorničko bogoslužje koje je vodio fra Franjo Vuk, a jednako lijepo bilo nam je prisustvovati euharistijskom klanjanju fra Filipa Đurđevića tijekom kojeg smo imali priliku za ispovijed.
Četvrti dan protekao je naizgled vrlo obično, ali po nečemu je ipak bio neobičan. Osim vrlo zanimljivih predavanja i radionica predvođenih fra Tomislavom (sakrament pomirenja) i sestrom Marija Pijom (pokora-obraćenje), produktivnog rada po grupama te rada po područnim skupinama, spontano smo proglasili i službeni Dan selfieja Nacionalnog seminara 2015. Poruka toga dana, ali i čitavoga Seminara naposljetku, bila je: praštajte i molite za oprost. Prvo Boga, a onda i bližnje. Ljubite i one koje najmanje volite jer upravo ta ljubav odraz je i vaše ljubavi prema Bogu.
Fra Bernardin predvodio je zadnju svetu misu pred rastanak, a nakon spremanja dvorane, grupice framaša lagano su se razilazile i krenule prema svojim domovima. Razišli smo se uz jedno čvrsto obećanje- svi ćemo se ponovno susresti na nadolazećim susretima, s novim iskustvima iz naših bratstava nakon što je ovaj IX. nacionalni seminar unio mnoge promjene u nas. I naravno, i dalje nam odzvanja slogan „Prigrljujte jedni druge kao što je Isus prigrlio vas.“

Mirna Alvir, Frama Siget

11904635_623928571082486_9196932755959715412_n 11891015_623928541082489_2310804439170467495_n