Molitva

Mir i dobro svima! 🙂

Danas sam vam odlučila pokazati jednu od svojih molitava, koju sam napisala onda kada sam čitala misli sv. Augustina i shvatila da postoji mnogo toga što želim reći Bogu, svom Ocu. I svaki put kad iznova pročitam bilo koju svoju molitvu, drago mi je što sam ih imala potrebu zapisati jer ih na takav način mogu podijeliti i s drugima.

Sve molitve koje ćete čitati u sljedećih nekoliko dana inspirirane su nekom od misli sv. Augustina, koja će uvijek biti predstavljena na samom početku molitve. Također, imajte na umu činjenicu da su sve molitve veoma osobne i prije svega iskrene, stoga se zaista nadam da ćete se uspjeti pronaći barem u jednoj od njih, iako niti jedna od njih nije zamišljena kao molitva koju bi mogao moliti veći broj ljudi, već kao određena vrsta ispovijesti. Veselim se vašim doživljajima svojih molitava koje mi, kao i uvijek, možete poslati na mail (jerkovic.monika@gmail.com).

Blagoslovljeno vam bilo sve što činite,

M.J.

„Jesi li molio i nije ti dano što si molio? Vjeruj Ocu. Dao bi ti da ti je koristilo.“ – sv. Augustin

Bože, koliko Te malo poštujem, kad od Tebe tražim samo zemaljska dobra, ali ne i trajne darove. Kad me u gotovo svakoj molitvi zaposjednu dvije različite gospodarice: oholost i sebičnost. Oholost mi svaki put govori da s Tobom mogu razgovarati sebično, a sebičnost mi svaki put govori da se prema Tebi smijem odnositi oholo. Iako je moja duša Tvoj hram, ponekad se čini da robuje svima, osim Tebi. Da služi svima, samo ne Tebi.

Moje se tijelo pomiče, ali noge mi svejedno propadaju. Često propadaju na mjesta na kojima Te nema. Ali svaki put kad imam osjećaj da se utapam, da propadam u dubine iz kojih ću se poslije veoma teško izvući, imam Te potrebu zazvati i reći: „Oče, padam! Molim te, podigni me! Molim te, Oče, spasi me!“ Iako se moje tijelo pomiče, noge mi propadaju, a moja duša služi svima osim Tebi, Ti ćeš uvijek biti Onaj kojega ću prvog zazvati. Uvijek ćeš biti Onaj kojega ću se prvog sjetiti. Jer u svojim dubinama moja duša, moje tijelo, moje sve znaju da si Ti jedini koji me može osloboditi. Moj Otkupitelj. Moj Osloboditelj. Moj Spasitelj. Moje Sve.

IMG_5194

Želim biti sretna. U svakoj molitvi sebično Ti priznajem da želim biti sretna. Tragam za materijalnom srećom. Mislim da će me novac usrećiti. Ali novac me nikada nije učinio sretnom. Tragam za ljudima koji će me prihvaćati, koji će me voljeti. Mislim da će me tjelesna ljubav i prihvaćanje usrećiti. Ali ljudi me nikada nisu učinili sretnom. Nikada mi nisu mogli pružiti onakvu vrstu ljubavi koju si mi pružio Ti. Zašto onda od Tebe, Bože moj, u svakoj molitvi sebično tražim sreću? Zašto ne prestajem tražiti laž? Zašto slijepo ne mogu vidjeti istinu koja se nalazi točno ispred mojih zdravih očiju? Zato što ne želim. Zato što ponekad nisam svjesna toga da ću jednoga dana umrijeti i naći se u Tvojoj prisutnosti. Zato što Te još uvijek ne želim biti dostojna.

Noć je i razmišljam. Razmišljam i opterećujem svoju dušu kojekakvim bojaznima. Zastanem i promotrim tamu prazne prostorije. Osluhnem tišinu. Ponovno se prisjetim svega o čemu sam razmišljala. Suze mi kliznu niz lice. Svojim prijateljima rekla sam da Ti vjerujem, ali lagala sam. Molila sam Te za sreću i nisi mi je dao. Nisam Ti dopustila da mi pokažeš ispravan put. Vjerujem u Tebe, ali ponekad se pitam koliko Ti doista vjerujem.

Danas sam drugačija. Bože, Ti koji si bogatstvo moje duše, moj veliki dar i moje najveće obećanje… Tebe želim zamoliti za nešto. Želim te zamoliti da sav novac koji trebam dobiti u budućnosti pokloniš onima kojima je potrebniji jer… Što nema siromah, ako ima Boga? (misao sv. Augustina) Želim te zamoliti da se nikada ne smirim u lagodnom životu jer više nikada ne želim osjetiti oholost koju taj život donosi sa sobom. Želim te zamoliti za istinski mir i pravu sreću, za čisto srce i čiste misli. Želim te zamoliti da prekineš svako moje prijateljstvo sa smrtnim stvarima. Želim te zamoliti da izdržim u svojoj čistoći tijela, kako bih jednoga dana mogla biti dostojna čovjeka kojega ćeš mi staviti na put. Želim te zamoliti da mirno podnesem svaki gubitak jer niti jedan gubitak nije uistinu gubitak, već povratak. Povratak Tebi. Povratak Ocu. Želim te zamoliti za ljubav. Da ljubim svakog čovjeka jer u svakom se čovjeku nalazi dio Tebe. I kad bih ih ljubila sve, znala bih da ljubim veliki dio Tebe. Želim te zamoliti za život u istini. Ne želim više živjeti u ispraznosti. Ne želim biti sretna. Samo Ti želim vjerovati.

Amen.