Godišnji izvještaj za 2020.

STATISTIKA ŽIVOTA I DJELOVANJA
U ŽUPI UZVIŠENJA SV. KRIŽA
Za godinu Gospodnju 2020.
KRŠTENI 177
KRIZMANI 116
PRVOPRIČESNICI 113
VJENČANI 43 para
UMRLI 125
POHODI BOLESNICIMA 35
SVETE PRIČESTI 150000
BLAGOSLOV OBITELJI 795
TEČAJ PRIPRAVE ZA BRAK 462 para
BROJ ŽUPLJANA Prema dostupnim podacima! oko 10.000
OSVRT NA STATISTIKU
Ova je godina po svemu posebna i drugačija, ali se u nekim stvarima, statistički gledano gotovo ne razlikuje od prethodnih. Nažalost moramo napomenuti da je i dalje preveliki broj naših župljana koji odlaze s ovoga svijeta nepomireni s Bogom. I to je nešto što bi nas trebalo jako zabrinjavati.
Tu su kršteni i vjenčani, kojih je svake godine sve manje.
Ako pogledamo brojke koje se odnose samo na našu župu, statistika izgleda ovako: KRŠTENI: 73, prošle godine 70: +3, VJENČANI: 14, prošle godine 13: +1, UMRLI: 124, prošle godine 111: +13. Prema nama poznatim podacima, ove je godine iz naše župe umrlo 13 osoba oboljelih od virusa covid 19.
Duhovna događanja
Mnoga uobičajena duhovna događanja u našoj župi, ove su godine izostala, zbog pandemije i potresa. Ipak, trudili smo se biti blizu vas i navijestiti vam radosnu vijest preko video prijenosa svetih misa iz naše crkve koje nam je omogućio gosp. Josip Ninković. On je tijekom razdoblja zatvorenih crkava ostvario ukupno 65 prijenosa. Od srca mu još jednom zahvaljujemo.
Osim toga, održano je nekoliko Zaručničkih tečaja, Biblijskih tribina, pripremali smo se za Susret hrvatske katoličke mladeži, koji se nažalost nije mogao dogoditi, po prvi puta obilježili Nedjelju Božje Riječi, Udomili smo u našoj crkvi vjernike i franjevce iz naše crkve sv. Franje na Kaptolu, skromnije smo proslavili Antunovo, Porcijunkulu, Sv. Franju, Križevo, u svibnju smo podijelili sakramente kršćanske inicijacije katekumenima, biskup Ivan Šaško krstio je peto i šesto dijete obitelji Mukulić, proslavili svečane redovničke zavjete naše mlade franjevačke braće, obilježili treću obljetnicu smrti fra Bonaventure Dude, u listopadu proslavili sv. potvrdu i prvu svetu pričest, započeli smo novi katekumenat, sudjelovali na đakonskom ređenju našeg župljanina vlč. Hrvoja Maltarića, dobrotom gosp. Ladislava Fazinića i radom gosp. Ivana Rogine, postavili smo novi vitraj na vrata kapelice u prizemlju, održano je i nekoliko koncerata,
U proljeće je u naše bratstvo stigao đakon fra Ivan Vladić, a tijekom ljeta među nama je boravio fra Mate Bašić, nakon kojega je k nama došao fra Mario Cifrak, nedavno je našu zajednicu napustio fra Ratko Radišić, a na njegovo je mjesto došao fra Danijel Patafta
Trudili smo se poštivati mjere zaštite širenja zaraze koronavirusom, neka braća našeg samostana su bolest uspješno preboljeli. U vrijeme bolesti i izolacije, uvelike su nam pomogla naša braća s Kaptola i iz Dubrave, kojima i ovom prilikom zahvaljujemo. Jednako tako hvala svima vama za vaše molitve, brigu i dobrotu koju ste nam u te dane na svaki način iskazivali.
Ne smijemo zaboraviti reći Bogu hvala i jer nas je sačuvao u vrijeme jednog i drugog potresa. Molimo za one koji su stradali i nastojmo kršćansku ljubav pokazati onima koji su ostali bez krova nad glavom.
Na koncu, prije nego li zahvalimo Bogu, želimo reći hvala svim župnim suradnicima: našim časnim sestrama, vjeroučiteljima, voditeljima pojedinih skupina, malim, mladim i odraslim pjevačima i čitačima, pričestiteljima, ministrantima, orguljašima i sviračima, voditeljima zborova, članovima ŽPV-a, djelatnici kioska, onima koji se brinu za urednost crkve i samostana, sakupljačima milostinje, onima koji su spremni u svakom trenutku priskočiti u pomoć i riješiti tehničke i bilo kakve druge poteškoće u kojima se nađemo. Hvala i samostanskoj braći za vjerno redovničko svjedočenje i svećeničko služenje.
Osobita hvala svima vama koji rado dolazite u ovu našu crkvu. Hvala vam za sve što činite za našu samostansku zajednicu. Hvala za svaki vaš dar i prilog, kako u novcu, tako i u naravi. Bog vas obilno nagradio za vašu dobrotu i ljubav.
Mi franjevci zajedno s našim sestrama franjevkama želimo od sebe dati sve najbolje, možda nam to uvijek ne uspijeva, pa vas na koncu ove godine, molimo za oproštenje i preporučamo se u vaše molitve.
Godina koja je pred nama je:
7219. od postanka svijeta, prema Rimskom Martirologiju
2773. od osnutka grada Rima
2021. od utjelovljenja Gospodnjeg,
927. od prvog spomena grada Zagreba i osnutka Zagrebačke biskupije
812. od osnutka Reda manje braće,
802. od dolaska prvih franjevaca u Zagreb,
169. od uzdignuća Zagrebačke biskupije u nadbiskupiju,
121. od osnutka Hrvatske franjevačke provincije,
54. od osnutka župe Uzvišenja Sv. Križa,
38. od posvete crkve Sv. Križa,
8./9. pontifikata pape Franje.
Hvala i slava dobrom Bogu Ocu, Sinu i Duhu Svetomu, koji blagoslivlja i uzdržava svaki naš posao i svako nastojanje oko dobra naše župne zajednice. Neka vam je svima sretna i blagoslovljena Nova 2021. godina Gospodnja.