Duhovna obnova na Žumberku

Ovu duhovnu obnovu bili smo na predivnom i zelenom Žumberku, okruženi planinama, drvećem i dragim ljudima. Kroz taj vikend mnogo smo toga mogli saznati o sebi, životu, našoj zajednici, i najvažnije, Bogu. Imali smo zabavan i poučan program uz koji je svaki dan donosio nešto novo.

Kada smo u petak stigli smjestili smo se, počistili kuću i slijedila je zabavna igra zamjene uloga u kojoj smo izvukli nečije ime iz bratstva i morali smo ih oponašati što bolje kako bi drugi prepoznali koju osobu glumimo.

Svako jutro imali smo jutarnju molitvu, a svaku večer sv. Misu koju je predvodio fra Sandro i iako nismo bili u crkvi, te mise su mi jedne od najljepših na kojima sam bila.

U subotu ujutro smo se svi umorni jedva probudili u 7 ujutro i pili litre kave kako bi se razbudili te smo doručkovali.

Nakon doručka fra Sandro je imao svoje nagovore u kojima sam saznala odgovore na brojna pitanja koja sam imala i koji su me puno toga naučili i promijenili način na koji razmišljam na bolje. Poslije nagovora bili smo u samoći i imali smo priliku razmišljati o fra Sandrovimriječima i o onome što nas muči. Osobno sam za vrijeme samoće o puno toga razmišljala dublje nego ikada prije i nisam ni znala koliko mi je ta samoća bila potrebna, shvatila sam da mi je puno manje potrebno za sreću i mir u životu, da mi je potreban samo Bog i Ljubav.

Nakon samoće imali smo rad po grupama u kojem smo odgovarali na dana pitanja i iznosili svoja mišljenja i svoje stavove te slušali ostale članove grupe. Kada smo ogladnili jeli smo fini ručak i nismo ostali gladni zahvaljujući odličnim kuharicama i trudu radnih grupa.

U slobodno vrijeme neki su spavali, neki kartali toliko da su do sada mogli postati profesionalci, a neki jednostavno pričali sa članovima svoje zajednice ili pisali pisma ostalima i stavljali ih u male kuverte namijenjene za tu svrhu. Ta pisma su sve puno razveselila jer je uvijek odlično čuti lijepe riječi o sebi i osjećati se prihvaćeno i ljubljeno.

Navečer smo izmolili krunicu, bili na sv. Misi, večerali i onda je slijedila igra “Tvoje lice zvuči poznato” uz koju smo se svi nasmijali doslovno do suza, izvodili glazbene spotove i glumili poznate glazbene zvijezde poput Pharrella Williamsa, Tajči, Magazina, Michaela Jacksona i dr. Pobjedu je više nego zasluženo odnijela grupa Michaela Jacksona koji su uz svoju izvedbu postali novi kraljevi pop-a.

Tu noć imali smo cjelonoćno klanjanje  uz pjesmu i molitvu na kojemu se osjetilo prisustvo Isusa Krista i Duha Svetoga, svi smo osjetili mir i sreću uz ljude koji nas vole i uz Isusa te nas čak ni umor nije spriječio u cjelonoćnom bdijenju.

Na zadnji dan smo opet imali nagovor, samoću i rad po grupama, ali i iznošenje naših doživljaja s ove duhovne na kojemu je bilo očito da su se svi odlično proveli i da je svima bilo jako žao što smo već morali ići. Zaključili smo da bi tu mogli ostati 3 mjeseca, a ne 3 dana, samo da su tuševi u funkciji.

Kada je bilo vrijeme za polazak spremili smo se, počistili mali nered koji smo napravili i oprostili se od Žubmerka i lijepog vremena koje smo tamo zajedno proveli.

Marija Kordić