Župni zbor

Počelo je ovako: Davne 1971. godine, u kapelici (točnije – baraki), u novoosnovanoj župi Siget-Trnsko, slavi se prva sveta misa. Za orguljama p. Bonaventura Duda. Vjernici su prihvatili pjesmu. ” Svi smo pjevali”, kazuje gospodin Joža Benedik, pjevač župskog zbora s najduljim stažem. Tada, upravo na toj prvoj misi i prije svog osnivanja, nastao je župski zbor.

Nakon dovršetka izgradnje crkve Sv. Križa, sredinom osamdesetih godina, za voditelja crkvenog pjevanja postavljen je fra Sebastijan Golenić, koji je i formalno utemeljio župski zbor. U to je vrijeme u zbor brojio oko pedeset pjevača! Valja spomenuti gospođe Helenu Bešenski i Sandu Rončević koje su nakon fra Sebastijana vodile zbor. Danas zborom ravna sestra Ivana Džambas. U dugoj povijesti ovog zbora, okupljali su se vjernici kako iz župe Siget-Trnsko tako i vjernici iz susjednih i udaljenih gradskih župa.

Okupljeni pjevači u župskom zboru svojim pjevanjem redovito slave nedjeljnu župsku misu u 10 sati, a tako i ostale svečane prigode u župi. Primjeri za to su redovito pjevanje Muke gospodnje na Cvjetnicu, prigodna misa na sv. Ceciliju, zaštitnicu crkvene glazbe i glazbenika, svečana misa povodom blagdana Sv. Križa, Božićni koncert, radosti vjenčanja, ali i bolnije prigode na misama zadušnicama za naše župljane.

Zbor se sastaje na probama srijedom u 19 sati u prostorijama starog župskog ureda, i redovito nedjeljom pola sata prije početka svete mise. Tada se uvježbavaju napjevi i popijevke iz kantuala ”Pjevajmo Gospodinu” (1983), no isto tako i mise, zatim četveroglasne kompozicije poznatih renesansnih majstora ( Palestrina, Molitor), baroka (Bach), klasika ( Mozart, Haydn, Beethoven), te obrade hrvatskih napjeva od strane domaćih kompozitora (Matz, Vidaković i dr.). Slijedeći pokoncilsku obnovu crkvene glazbe i novoskladane duhovne šansone ušle su u stalni repertoar župskog zbora.

Povremeno se vrijeme rezervirano za probu, pretvori u druženje ili proslavu nečijeg imendana, ili kakve posebne prigode, te se u opuštenoj atmosferi uz gitaru i harmonij (kolače i delikatese) znadu čuti i narodne, starogradske i moderne melodije iz naše svakodnevnice.

Za pristup u župski zbor, bilo u vrijeme proba, mise ili proslava, ne održava se audicija!
Ne traži se poznavanje nota! Niti se traži umijeće sviranja! Nije potrebno biti župljanin isključivo ove župe! Ne traže se nikakve diplome! Nije određena dobna granica!
Za pristup u župski zbor važno je:
IMATI DOBRU VOLJU
IMATI VREMENA ZA PROBU PJEVANJA SRIJEDOM OD 19-20,30 h
IMATI VREMENA ZA SEBE I DRUGE NEDJELJOM OD 9,30- 11h
IMATI ISUSA ZA PRIJATELJA
IMATI SAMO MALO, MALO SLUHA I NEŠTO MALO GLASA!

Išli smo zajedno u Banja Luku. Pogledajte priču ovdje.

2016. godine posjetili smo Slavoniju, pogledajte priču  ovdje.

Sudjelovali smo i na smotri župnih zborova u Slavonskom Brodu, kao i u Čakovcu.

zupni_zbor1

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA