Adventske i Božićne pjesme

Posebno za web župe Sv. Križa piše maestro Josip degl’Ivellio

Duhovna glazba

HRVATSKE ADVENTSKE I BOŽIĆNE PJESME U LITURGIJIAdvent

Naša liturgija u svom glazbenom dijelu zaista obiluje mnogim i prekrasnim pjesmama i popijevkama koje su toliko opće prihvaćene u narodu da se mogu nazvati pučkima. Međutim, često njihov korijen i nije od samoga puka, već imaju svoga autora ili su dijelovi poznatih crkvenih pjesmarica poput Pavlinske pjesmarice, ili Cithare octochorde (prvo izdanje 1701). Tijekom vremena postale su te pjesme opće poznate i prihvaćene pa su tako gotovo sjedinjene s narodnim stvaralaštvom. Naš narod obiluje crkvenim popijevkama za sva doba crkvene godine (Advent, Božić, Korizma, Uskrs, Vrijeme kroz Godinu, Marijanske pjesme). Kako nam dolazi najradosnije doba kroz godinu – Božić, tako ćemo s pravom ovdje reći nešto više o božićnim pjesmama, “božićevanju” tih pjesama kao i o adventskim pjesmama koje nas uvode u Otajstvo rođenja Gospodina našega Isusa Krista.

I DIO – ADVENTSKE PJESME

U Adventu, vremenu koje prethodi Božiću, nalazimo u našem narodu također obilje prelijepih i vrijednih skladbi koje se i danas rado pjevaju u našim crkvama tijekom liturgijskih obreda, a napose zornica i adventskih svetih Misa. Jedna od najpopularnijih je PADAJ S NEBA dominikanca Jordana Viculina, koja na tako krasan način naviješta dolazak Spasa i našega spasenja – “….otvori se zemljo mila, da iz plodnog tvoga krila u taj sretan, blažen čas, svemu svijetu nikne spas….” Iz zbrke Cithare octochorde jedna od najpopularnijih je ZLATNIH KRILA, koja opisuje susret Božjeg glasnika, anđela, s blaženom Djevicom Marijom i njezin nepokolebljivi FIAT – NEKA BUDE; “Zlatnih krila anđela si, Bože k meni poslao. Anđeo me svetom riječi Majkom Božjom prozvao”. S istom tematikom anđelova pohoda Mariji je i pjesma POSLAN BI ANĐEL GABRIEL, u kojoj se posebno ističe Marijina poniznost, skromnost, služnost da bude Dom Božjemu Sinu. Treba istaknuti još i popularnu pjesmu iz Hrvatskog Crkvenog Kantuala iz 1934. g. RADUJ SE GRADE NAZARET, te pjesmu VISOM LETEĆ PTICE MALE. Meni osobno posebno je draga i nadasve prigodna za ulaznu pjesmu kod svetih Misa Zornica ZDRAVO BUDI MARIJO s tekstom “….prejasna zornice, istočnog bez grijeha začeta Djevice….”, a posebno je dobro pjevati tu pjesmu na sam blagdan Bezgrešnog Začeća (08.12.) što ove godine pada u nedjelju, s drugom kiticom koja glasi; “Začeće bezgrešno tvoje mi štujemo, buduć’ da utješno od Crkve čujemo: da ti si jedina od sveg svijeta ljudi začeta nevina”. Još bih istaknuo skladbu iz Cithare octochorde KLIKUJTE SADA ZANOSNO koja je tekstualno preuređena u novije vrijeme od pjesme PTIČICE LIJEPO PJEVAJU. Kako sam u uvodu rekao da neke pjesme postaju općeprihvaćene u narodu, tako i ne mora proći stotinu ili tri stotine godina već i puno kraće vrijeme pa da neki napjevi, rekli bismo, “svima uđu u uho”. Tu bih posebno istaknuo napjeve – antifone adventskih psalama naših suvremenika i to: od Mate Lešćana antifonu K TEBI GOSPODINE UZDIŽEM DUŠU SVOJU, ili od Ljube Galetića U DANIMA NJEGOVIM, O LJUBAVI TVOJOJ GOSPODINE i BLIZU JE GOSPOD NAŠ, pa zatim još od Đure Tomašića DOĐI GOSPODINE, SPASI NAS.
I na kraju, svakako ne bi trebalo zaboraviti i one, doduše malo teže, melodije koje bi puk i mogao prihvatiti ali uz dobru potporu župnog zbora ili Schole, a to su melodije gregorijanskog korala adventskog doba. To su u prvom redu Pozivnici za zornice ČUJ JASNI GLAS ODJEKUJE, NEBESA STVORČE ZVJEZDANIH itd, ali i čuvene O ANTIFONE; O Mudrosti, O Adonaju, O Istoče itd. Ipak osobno, nadraži i najljepši (a ujedno i za izvođenje najteži) je gregorijanski koral, tj. antifona i psalam NEBESA ODOZGOR ROSITE I OBLACI PRAVEDNOG DAŽDITE. Pa kako smo i počeli sa skladbom PADAJ S NEBA ROSO SVETA, i u ovoj skladbi na kraju molimo, vapijemo i pjevamo da nam nebesa odozgor rose i da nam sveta rosa oplemeni zemlju iz koje će nam niknuti Spas – Božji sin.

(u nastavku: Božićne pjesme)

Josip degl’Ivellio