Vjera i Svjetlo

Tako neka svijetli vaša svjetlost pred ljudima
da vide vaša dobra djela i slave Oca vašega koji je na nebesima
.

Mt 5,16

krijesnica1

Vjera i Svjetlo – zajednica KRIJESNICA

“Vjera i Svjetlo” je pokret zajednica. U srcu tih zajednica su osobe ranjene različitim razvojnim poteškoćama, bez obzira na njihovu dob. One su okružene svojim obiteljima i prijateljima, napose mladim ljudima. Ono bitno čine veze povjerenja i prijateljstva, koje se stvaraju među članovima pokreta, veze kojih je izvor Isus i kojih je ispunjenje u Njemu. “Vjera i Svjetlo” vjeruje da je svaka osoba, čak i ona s najvećim oštećenjima, pozvana produbljivati svoj život u Isusu, primati sva duhovna bogatstva svoje Crkve, sakramente, liturgijsku tradiciju… Ona je pozvana biti izvorom milosti i mira za cijelu zajednicu, za sve Crkve i za cijelo čovječanstvo.

Od Uskrsa 1997. godine u župi Sv. Križa u Sigetu svake treće nedjelje u mjesecu sastaje se “Krijesnica“- jedna od zajednica “Vjera i Svjetlo“. Zajednica je otvorenog tipa. Okuplja osobe s razvojnim poteškoćama, njihove roditelje i članove obitelji, te osobe, posebno mlade, koje žele prijateljevati s njima.

U zajednici “Krijesnica” ima nas dvadesetak. Naš mjesečni susret u Sigetu započinje oko 15 sati. Prvi dio susreta je sv. Misa koju nastojimo prilagoditi našim prijateljima s poteškoćama u razvoju; mjesto i vrijeme: župna kapela oko 15h. U drugom dijelu susreta u malim grupama kroz razgovor, mimiku, crtanje… obrađujemo temu predviđenu za tekući mjesec. Nakon toga slijedi treći dio – slavlje: uz pjesmu, koji zalogaj i sokić radosno obilježimo naše rođendane, imendane, blagdane. Odlazimo kućama, no nastavljamo se susretati kroz mjesec – to nazivamo četvrtim vremenom susreta. Posjećujemo se, šećemo, igramo se, molimo zajedno, dijelimo tuge i radosti života.

Kontakt osoba za zajednicu Krijesnica:
Celina Fišter : e-mail

Neki linkovi:
www.foietlumiere.org – međunarodna zajednica Vjera i Svjetlo
www.silk.net/RelEd/vanier.htm – Jean Vanier suosnivač zajednice Vjera i Svjetlo