SVETI KRIZANT I DARIJA

sveti_krizant_i_darija_3Sveti Krizant i Darija – bili su supružnici. Spominje ih Martirologij svetog Jeronima, koji svjedoči da se njihov spomendan slavi od 350. godine. O njima su sačuvane pobožne legende. Krizant je postao kršćanin čemu se njegov otac protivio. Darija (bila je posvećena djevica božici Vesti) ga je nagovarala da se odrekne kršćanske vjere, ali je on nju pridobio te je postala kršćankom. Potom su stupili u kršćanski brak. Mučeništvo su oboje podnijeli u III./IV. stoljeću i pokopani su na rimskom groblju na Via Salaria Nova. Štovanje im se pritom sve više širilo, napose kad su im relikvije u IX. stoljeću prenesene u Köln i Salzburg, po Njemačkoj, Francuskoj, Italiji i Austriji.

Smiluj mi se, Gospodine, jer sam u tjeskobi, od jada slabi mi oko, duša i tijelo. Život mi se troši u gorčini, ljeta moja u jecanju. U muci mi se iscrpila snaga, i kosti su moje klonule.

Čujem šaputanje mnogih, užas odasvud: sastaju se protiv mene i smišljaju kako da mi život oduzmu. A ja se, Gospodine, u tebe uzdam; govorim: Ti si Bog moj!

U tvojoj je ruci sudbina moja: istrgni me iz ruke dušmana i onih koji me progone! Rasvijetli lice nad slugom svojim, po svojoj me dobroti spasi.               

Ps 31, 10-17