SVETA URŠULA I DRUGARICE

sv_ursulaSveta Uršula i družbenice, djevice i mučenice – mučeništvo su podnijele u Kölnu gdje je njihovo štovanje i danas živo. Njihov život i mučeništvo su popraćeni brojnim legendama. Uršula potječe iz Engleske, bila je plemićkog a možda i kraljevskog roda. Krenula je s pratnjom na hodočašće u Rim, a na povratku su ih zatočili Huni te ih sve pogubili. Govori se da su s Uršulom podnijele mučeništvo djevice, spominje se čak 11000, što je nevjerojatno. Povjesničari misle da je to pogreškom napisano umjesto broja 11. U crkvi svete Uršule u Kölnu nalazi se natpis iz IV. ili V. stoljeća koji govori kako je neki čovjek imenom Clematius podigao crkvu na mjestu gdje su Uršula i njezine drugarice podnijele mučeništvo. Kult se svete Uršule iz Kölna proširio i po drugim europskim zemljama. U XVI. stoljeću je sveta Anđela Merici osnovala Red, te ga nazvala “Red svete Uršule”.

Iz srca mi naviru riječi divne: / pjesmu svoju ja kralju pjevam, / jezik mi je ko pisaljka hitra pisara. / Kraljevske ti kćeri idu u susret, / zdesna ti je kraljica u zlatu ofirskom.

“Slušaj, kćeri, pogledaj, prisluhni: / zaboravi svoj narod i dom oca svog! / Zaželi li kralj ljepotu tvoju, / smjerno se pokloni njemu, / jer je on gospodar tvoj.     

Ps 45, 2. 10-16