SVETA HERMELINDA

santa-ErmelindaSveta (H)Ermelinda – je laikinja pustinjakinja. Danas se njezino ime daje ženskoj djeci u skraćenom obliku – Linda. Živjela je u VI. stoljeću u Francuskoj. Potječe iz plemićke obitelji koja je bila povezana s obitelji Pipin. Odbila je udaju te se povukla na dio obiteljskog posjeda gdje je živjela u molitvi, šutnji i pokori. Željela je više mira pa je prešla na drugo mjesto provodeći strogi život u samoći. Imala je neugodnosti s dvojicom mladića te pobjegne u Meldert i tu ostade do svoje smrti. Umrla je 29. listopada 600. godine. Na njezinu grobu podignut je ženski samostan. Relikvije joj se čuvaju u Meldertu skupa s relikvijama svetog Lovre te rupcem svete Gertrude.

Duša moja gine za tvojim spasenjem riječ tvoju željno čekam. Oči mi čeznu za tvojom besjedom: kad ćeš mi donijeti utjehu?

Kao mijeh u dimu postadoh, ali pravila tvojih ne zaboravih. Koliko dana ima sluga tvoj? Kad ćeš suditi progonitelje moje?

Oholnici mi jame iskopaše: oni ne rade po Zakonu tvojemu. Sve zapovijedi tvoje istina su sama: nekriva me gone, pomozi mi.

Umalo me smrviše u zemlji, ali naredaba tvojih ja ne ostavljam. Po svojoj me milosti poživi, i čuvat ću svjedočanstvo tvojih usta.          

Ps 119, 81-88