STATISTIKA ŽIVOTA I DJELOVANJA U ŽUPI UZVIŠENJA SV. KRIŽA za godinu Gospodnju 2014.

statistika

OSVRT NA STATISTIKU

Kao i prošle godine dade se primijetiti da je gotovo svako područje vjerničkog života u našoj župi u minusu. Razlika između krštenih i umrlih je doduševeća u korist krštenih, no kad se pogleda na broj krštenih iz naše župe i usporedimo ga s brojem umrlih iz naše župe, razlika je uistinu velika: čak – 57. Potrebno je i dalje promišljati što bismo mogli učiniti kako bi se zaustavio trend pada nataliteta. Znademo da su vremena teška i da je ova godina bila možda i teža od prošle, no dobro se sjetiti i starih vremena u kojima se živjelo puno siromašnije, a djece je uvijek bilo.

Broj vjenčanih parova je nešto manji nego prošle godine, no ipak treba računati s time da samo jedna trećina vjenčanih parova u kojima je barem jedno od zaručnika iz naše župe.

Broj blagoslova obitelji 2013/2014, u odnosu na prethodnu godinu se smanjio, no čini se da taj broj uvijek varira iz pozitivnog u negativni. Ove se godine 2014/2015 osjetio porast broja blagoslova.

Razlika između umrlih sa sakramentima i bez sakramenata je vrlo velika, i dalje tri četvrtine pokojnika umire bez sakramenata. Ne smijemo propustiti pozvati svećenika umirućemu. Ako živimo kršćanski, pobrinimo se da i umremo tako. Osobita je odgovornost na obitelji pokojnika. Usudim se reći da se na ovaj način poigravamo s ozbiljnim stvarima i vječnim životom onih koji su nam dragi. Svećenik donosi živoga Isusa Krista, utjehu i snagu Božju. Bolesnici i umirući vape upravo za time. Nastojmo brinuti za svoje bolesnike, kako bi se u trenutku naše smrti i uz nas našao netko tko će nam pozvati svećenika.

Ako još jednom pogledamo brojke koje se odnose samo na našu župu statistika izgleda ovako: krštenih: 73, vjenčanih: 27, umrlih: 130.

Tijekom prošle godine učinjeno je mnogo na duhovnom planu.

Kao i uvijek ima lijepih i radosnih događaja koji su obilježili proteklu godinu.Redovito smo sudjelovali u duhovnim programima i susretima naše nadbiskupije. Sudjelovali smo u hodočašćuna Trsatu, a u Mariju Bistricu nismo išli, jer se hodočasnički dan poklopio sa svetkovinom Uzvišenja Svetoga Križa. Slavili smo trodnevnice u čast naših svetih zaštitnika, nekoliko puta smo imali Duhovne obnove.Pokret krunice je održao svih svojih dvanaest mjesečnih obnova, što je svaki puta u našu crkvu doveli više tisuća vjernika.

Svečano smo proslavili svetkovinu Uzvišenja Svetoga Križa – naš župni blagdan te dan cjelodnevnog euharistijskog klanjanja. Vrijedno je spomenuti i proslavu blagdana sv. Antuna, Gospe od Anđela, sv. Franje i sv. Elizabete te Bezgrešnog Začeća BDM. Proslavili smo i spomendane naših slugu Božjih Vendelina Vošnjaka i Alekse Benigara. Među radosne događaje protekle godine spada postavljanje i blagoslov kipa BDM Posrednice tj. Svete Marije Blagoslovljene u holu naše crkve. Ima onih kojima se kip nije svidio, ali je još više onih koji rado pred njima mole, osobito za milost novoga života u mladim obiteljima. Poznato nam je već nekoliko uslišanih molitava na ovu nakanu. Jednako tako, postavili smo i blagoslovili kip zaštitnika Hrvatske svetoga Josipa, koji je primljen sa simpatijama i kako vidimo mnogi se pred njim zaustavljaju u kratkoj molitvi, a uveli smo i kratku pobožnost srijedom prije večernje svete mise. Tijekom prošle pastoralne godine u organizaciji Pastoralnog instituta Zagrebačke nadbiskupije održavale su se kateheze za odrasle. Odziv je bio skroman, ali smo i u tome sudjelovali.U rujnu je u našoj crkvi bilo osobito slavlje polaganja svečanih redovničkih zavjete naše mlade braće. Novost su i ovogodišnje Listopadske pobožnosti koje smo, uz pjevanje otajstava krunice, slavili na nešto drugačiji način nego do sada.

Osim koncerata koje su za nas priredili naši župni zborovi i drugi izvođači, bili smo domaćini humanitarnih koncerata “Pomozimo učenicima u Tanzaniji”, kao i Zbora Voce libera koji radi s osobama koje imaju smetnje u govoru. Održan je i jednodnevni seminar o senzibiliziranju vjerskih zajednica u Hrvatskoj za problematiku trgovine ljudima.

U redovitom pastoralnom djelovanju održavani su Tečajevi priprave za brak, katekumenat, vjeronaučni i drugi susreti djece, mladih i odraslih te biblijske tribine i tečajevi za liturgijske čitače. Osobito treba istaknuti rad župnoga Caritasa i njegovih volontera koji s puno ljubavi brinu za braću u potrebi. Inicijativa osnutka Socijalne samoposluge u našem gradukoja je još prošle godine pokrenuta od braće i sestara Franjevačkog svjetovnog reda i Frame polako zaživljava. Franjevačka mladež je sudjelovala na Franjevačkom hodu. Gledajući na redovito okupljanje i djelovanje različitih zajednica i skupina, može se reći da je naša župa živa i aktivna.

Najdragocjenije što se u našoj župi zbiva jest ono najredovitije, što često zaboravimo spomenuti, a to veliki broj sudionika na svetim misama i to ne samo naših župljana, nego vjernika iz šire okolice, od Samobora do Siska. Treba spomenuti i veliki broj ispovijedi vjernika, također iz župe i iz okolice. Tu je euharistijsko klanjanje ponedjeljkom, molitveni susreti i pobožnosti, dva slavlja sakramenta bolesničkog pomazanja, djelovanje Franjevačkog svjetovnog Reda, Franjevačke mladeži, Molitvenog vijenca Kraljice obitelji, Pokreta krunice i drugih. Veliki doprinos ljepoti liturgije u našoj crkvi daju naši pjevači: Dječji zbor “Križići”, Zbor mladih, Band “Tobija”, Župni zbor i svi ostali koji radosno pjesmom slave Boga. Vrijedno je spomenuti i naše ministrante koji, malobrojni, nastoje odgovoriti svim potrebama liturgijskih slavlja u našoj crkvi. Tu su i izvanredni djelitelji svete pričesti, bez kojih nedjeljom i blagdanom uistinu ne bismo mogli.

Kao veliku novost moram istaknuti da je brigom našega fra Sandra uspostavljena naša prisutnost na Facebook-u, kao i obnovljena naša web stranica. Tako smo u svijet informacija uspjeli prodrijeti ne samo s našim obavijestima i događanjima, nego i s obiljem dobrih i pozitivnih tekstova i razmišljanja.

 I ova je godina obilježena nekim nastojanjima oko materijalne obnove.

 Kao župna i šira vjernička zajednica sudjelovali smo u redovitim prikupljanjima novčanih priloga na općoj razini: Solidarnost s vjernicima katolicima u Bosni i Hercegovini,  Milostinja Božjega groba za vjernike katolike i sveta mjesta u Svetoj zemlji, Poplavljeni u Slavoniji i BiH, Petrov novčić za Svetu stolicu, Izgradnja crkve Gospe Velikog hrvatskog zavjeta u Kninu, Misijska nedjelja i Nedjelja Karitasa.

Iako je ova godina bila ekonomski osobito teška i svi smo osjetili nedostatak sredstava, zahvaljujući isključivo vašim prilozima, uspjeli smo podmiriti naše obveze prema Nadbiskupiji i Provinciji, redovito podmirujemo naše vrlo visoke troškove režija. Dobro je spomenuti da se u Republici Hrvatskoj svi samostani i crkve računaju kao industrijski potrošači te tako plaćaju režije po znatno većoj cijeni nego li kućanstva.

Osim toga, saniranje kvar na instalacijama centralnog grijanja i zamijenjen značajan dio vanjskih instalacija, obnovljen je hodnik i nekoliko prostorija u podrumu  samostana. Za crkvu je nabavljeno je nešto liturgijskog ruha i posuđa, kao i dodatne klupe u prostoru kod ispovjedaonica.

Pred nama su i ove godine mnogi važni poslovi na uređenju i odražavanju crkve i samostana.

Sve učinjeno i planirano ne bi se moglo izvesti bez vaše svesrdne podrške na kojoj vam i ovom prilikom zahvaljujemo.

Na koncu, prije nego li zahvalimo Bogu, želimo reći hvala svim župnim suradnicima:našim časnim sestrama s. Ankici, s. Nataliji, s. Ivani i s. Rebeki, vjeroučiteljima, voditeljima pojedinih skupina, malim, mladim i odraslim pjevačima i čitačima, pričestiteljima, ministrantima, orguljašima i sviračima, voditeljima zborova, članovima ŽPV-a, djelatnicama župnog ureda i kioska i župne knjižnice, onima koji se brinu za urednost crkve i samostana, sakupljačima milostinje, onima koji su spremni u svakom trenutku priskočiti u pomoć i riješiti tehničke i bilo kakve druge poteškoće u kojima se nađemo.

Osobita hvala svima vama koji dolazite u ovu našu crkvu tražeći mir, radost, utjehu, susret sa živim Bogom i koji se tako nesebično ugrađujete u život i djelovanje naše župne zajednice. Vi ste smisao našeg postojanja i djelovanja na ovome mjestu. Hvala vam za sve što činite za našu samostansku zajednicu. Hvala za svaki vaš dar i prilog, kako u novcu, tako i u naravi. Bog vas obilno nagradio za vašu dobrotu i ljubav.

U ovoj godini koju je sveti otac Franjo proglasio Godinom posvećenog života, mi franjevci, zajedno s našim sestrama franjevkama osjećamo potrebu za promišljanjem i analiziranjem našega života. Jednostavnim riječima htjeli bismo se popraviti i biti bolji. U tome nećemo uspjeti bez vaše pomoći, pa vas molimo za molitvenu podršku, a osobito danas, na koncu ove godine, molimo vas i za oproštenje zbog svega onoga što nismo dobro učinili i za sve trenutke u kojima nismo bili dosljedni ili smo vas povrijedili i ražalostili.

Godina koja je pred nama je:
7213. od postanka svijeta, prema Rimskom martirologiju
2767. od osnutka grada Rima
2015. od utjelovljenja Gospodnjeg,
921. od prvog spomena grada Zagreba i osnutka Zagrebačke biskupije
806. od osnutka Reda manje braće,
796. od dolaska prvih franjevaca u Zagreb,
163. od uzdignuća Zagrebačke biskupije u nadbiskupiju,
115. od osnutka Hrvatske franjevačke provincije,
48. od osnutka župe Uzvišenja Sv. Križa,
32. od posvete crkve Sv. Križa,
2./3. pontifikata pape Franje.

          Hvala i slava dobrom Bogu Ocu, Sinu i Duhu Svetomu, koji blagoslivlja i uzdržava svaki naš posao i svako nastojanje oko dobra naše župne zajednice. Neka vam je svima sretna i blagoslovljena Nova 2015. godina Gospodnja.

 TEBE BOGA HVALIMO!