Razgovor s fra Josem Rodriguezom Carballom

RAZGOVOR S NEKADAŠNJIM GENERALNIM MINISTROM FRANJEVAČKOG REDA JOSEOM RODRIGUEZOM CARBALLOM

Hrvatska treba ući u Europsku uniju uzdignuta čela!


carballa04_mProteklog je tjedna u Hrvatskoj boravio poglavar franjevaca Europe, Azije, Afrike, obiju Amerika i Australije Jose Rodriguez Carballo. Njegove su ovlasti vrlo velike, a za rujan priprema kapitul za koji je najavljeno svojevrsno preutemeljenje reda. U četvrtak se susreo i s kardinalom Bozanićem, razgovarali su u užem krugu, bio je i u Vukovaru, a situaciju u našoj zemlji odlično poznaje. Budući da je najavio smanjivanje broja franjevačkih provincija kao rezultat sve manjeg odazivanja pozivu u red zanimalo nas je hoće li se to dogoditi i s naše četiri franjevačke provincije. Iako je imao vrlo zgusnut raspored, umjesto da objeduje poslije napornog razgovora i mise, rado je izdvojio svoje vrijeme za nas!

WEB: Zbog sve manjeg odziva pozivu u nekim zemljama, govori se o tome da ćete neke franjevačke provincije spojiti. Što je posrijedi? Hoće li se to dogoditi i s hrvatskim provincijama?

CARBALLO: Dogodilo se u nekim područjima, pogotovo u Njemačkoj, to da je ujedinjenje provincija bilo nužno. U nekim dijelovima svijeta raste broj fratara, a u nekima se smanjuje. Snažno raste u Aziji, također u Latinskoj Americi i u Africi. U Europi različita su kretanja kad je posrijedi zapad i istok kontinenta. U istočnoj Europi sve je više redovnika, a u zapadnoj njihov se broj smajuje, kao i u Sjevernoj Americi. Zbog toga je nužno sjedinjenje provincija u nekim područjima svijeta. U lipnju ove godine dvije će se provincije u Mađarskoj ujediniti, nagodinu će se to dogoditi i u Austriji, a 2010. predviđa se ujedinjenje četiriju provincija u Njemačkoj. Razmišljamo i o tome da ujedinimo dvije provincije u Kanadi. Stoga vidimo da se u skoroj budućnosti može nastaviti taj trend stapanja u onim područjima gdje je manji broj poziva u redove. Sve to činimo stoga kako bi se nastavio život i misija koja je povjerana redu Manje braće. U provincijama Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Poljske to se neće dogoditi, barem ne u skoroj budućnosti. U tim zemljama imamo visok broj poziva u red. Sve to gledam kao znak ovih vremena.
Moramo prihvatiti da u zapadnoj Europi postoje obitelji s malo djece. Znači, malo je rođenih, mnoge su kršćanske vrijednosti iščezle. To otežava postojanje vokacija, poziva. A to je, ponavljam, znak vremena koje ostavljamo Gospodu. Važno je da red nastavi u cijelosti svoje autentično poslanje kako bismo proslijedili i ubuduće svoju evanđeosku misliju koju nam je povjerila Crkva.

WEB: Početkom godine, 26. siječnja, u Rimu ste razgovarali sa Svetim Ocem Benediktom XVI. Izjavili ste tada kako ste razgovarali i o Bosni i Hercegovini. U javnosti su se pojavila nagađanja da ste razgovarali o Međugorju i o slučaju sukoba bosansko-hercegovačkih fratara s biskupom. Jesu li ta nagađanja utemeljena?

CARBALLO: Nagađanja nisu utemeljana. Nisu istinita. Nismo nikako razgovarali o Međugorju. Naravno, Sveti Otac zna da sam ljetos posjetio Međugorje, kao i ostale franjevačke kongregacije. Obavijestili su ga o mom posjetu. Budući da sam u bratstvu s fratrima u Međugorju obveza je da ih posjetim! Sveti Franjo je zahtijevao da se fratri posjećuju gdje god se nalaze. Stoga o mom lanjskom boravku u Međugorju, niti o pojavljivanju Gospe u Međugorju sa Svetim Ocem uopće nisam razgovarao. Crkva, Sveti Otac ili kongregacija kojoj je povjerio ili će povjeriti slučaj, imat će zadnju riječ. Nije na meni da kažem niti jednu riječ o tome, nego to mora odlučiti Crkva. A mi ćemo uvijek poslušati ono što će o tome reći Crkva i tome ćemo se pokoriti i prilagoditi.
Kad je riječ o fratrima u Bosni i Hercegovini, o slučaju tamošnjih franjevaca, također je postavljeno isto pitanje u medijima. O tome tada nismo razgovarali. Barem ne u detalje sa Svetim Ocem. Naravno, ja sam ga izvijestio o tome, no to nije bila osnovna tema razgovora. Redovništvo se smanjuje u 153 zemlje, gledam interese sveukupne redovničke zajednice. Tako je i u Bosni i Hercegovini.

WEB: Kako ste doživjeli rat na našim prostorima. Jeste li bili valjano obaviješteni?

CARBALLO: Prije sam bio glavnim tajnikom studija reda, pa sam nekoliko godina dolazio u Hrvatsku. Posjetio sam neka sjemeništa. Vidim velike promjene u vašoj zemlji. Dosta je samo pogledati ulice, pa da se te promjene jasno uoče. Vrlo se sve promijenilo. Hrvatska jest europska zemlja. Hrvatska je to na svim razinama. Hrvatska ima pravo pripadati Europskoj uniji. A kako rekoh jednom prilikom i hrvatskim novinarima, vjerujem da Hrvatska mora ući u Europu podignute glave, s tim da se nikada ne odrekne dubokih kršćanskih korijena. Nikada! Nikada!

WEB: Je li Vas iznenadilo, možda razočaralo, to što kršanstvo nije spomenuto u dokumentima Europske unije?

CARBALLO: Prije je to bila neugodnost, nego iznenađenje budući da se Europa ne može odreći svojih korijena. Europa je kršćanski kontinent svojim korijenima i svojom poviješću. Ne može se Europa odreći sebe! Ne može ona odbiti da bude to što jest! Poljski kardinal Wyszynski rekao je ovo: “Narod koji zaboravi svoju prošlost, nema niti sadašnjosti niti svoje budućnosti!” Odbije li Europa prihvatiti svoje kršćanske korijene, naći će se u nevolji, sada i u budućnosti!  Već danas jasno se vidi da Europska unija ne funkcionira kao ekonomska zajednica, već kao duhovna zajednica. I tu leže svi problemi koje razaznajemo sada. Stoga vjerujem da europski ustav nije dao pravo povijesti i europskim istinskim korijenima.

Razgovarao Želimir CIGLAR
Fotografija Marko Lukunić
ožujak 2006.