SVETI BENEDIKT JOSIP LABRE

sveti_benedikt_josip_labreSveti Benedikt Josip Labre (1748.-1783.) – svetac je prosjak. Rodio se u mjestu Amettes, biskupija Boulogne, u Francuskoj, kao prvijenac od 15-ero djece. Bio je pobožan dječak koji je razmišljao kako bi postao redovnik; pokušao je to kod trapista i kartuzijanaca ali ga nisu smatrali prikladnim za njihov način života. Onda se zaputio na hodočašće u Rim. I napokon je pronašao svoje zvanje: živjeti na cestama kao prosjak i lutalac. I u takvom jadnom stanju bio je sav uronjen u Boga. U torbi je nosio svoje bogatstvo: Nasljeduj Krista, Novi zavjet i Časoslov koji je molio svaki dan. Umro je u Rimu 1783. godine u dobi od 35 godina. Gradom je kolala vijest: “Umro je svetac!” Čudesa su se zbivala na njegovu grobu. Bio je kordiges, član udruge pojasa svetog Franje.

Tebi se, Gospodine, utječem, ne daj da se ikada postidim! U pravdi me svojoj spasi i izbavi, prikloni uho k meni i spasi me!

Budi mi hrid utočišta i čvrsta utvrda spasenja: jer ti si stijena i utvrda moja.

Bože moj, istrgni me iz ruke zlotvora, iz šake silnika i tlačitelja: jer ti si, o Gospode, ufanje moje, Gospodine, uzdanje od moje mladosti!

Na te se oslanjam od utrobe; ti si mi zaštitnik od majčina krila: u te se svagda uzdam.                     

Ps 71, 1-6