SVETA POTVRDA

Sveta potvrda

Potvrda je jedan od sedam sakramenata katoličke Crkve. Ona usavršuje krsnu milost, sakrament koji daje Duha Svetoga da nas dublje ukorijeni u božansko posinstvo, da nas čvršće pritjelovi Kristu, da ukrijepi našu vezu s Crkvom te nas tješnje pridruži njezinom poslanju i pomogne da kršćansku vjeru svjedočimo riječju i djelima.

Ona je sakramenat kršćanske zrelosti. U latinskoj Crkvi ovaj se sakrament dijeli kada kršćanin dozrije do dobi razuma.

Redoviti djelitelj potvrde je biskup. Potvrda se u redovitom slučaju dijeli za vrijeme sv. mise. Biskup u obredu nad potvrđenike raširi ruke. Pritom moli za silazak Duha Svetoga na njih. Potom slijedi bitni obred sakramenta: U latinskom obredu potvrda se podjeljuje pomazanjem krizmenim uljem na čelo potvrđenika, koje se izvodi polaganjem ruke i riječima: “PRIMI PEČAT DARA DUHA SVETOGA”.

Krizmanici se u našoj crkvi redovito intenzivno pripremaju za primanje Potvrde dolaskom na vjeronauk u sedmom i osmom razredu osnovne škole.

VAŽNO: Djeca koja NE pohađaju vjeronauk u školi pripremat će se za krizmu tri godine počevši od sedmog razreda. Sakrament krizme primit će u prvom razredu srednje škole. 

Tko može primiti sakrament potvrde?
– onaj koji je kršten
– onaj koji poznaje svoju vjeru
– onaj koji je u posvetnoj milosti (bez teškog grijeha)

Tko može biti kum(a) na potvrdi?
– osoba koja je i sama primila sakrament potvrde
– ako je kum(a) u braku, treba biti u crkvenom braku

Od dokumenata prije samog obreda potvrde, potvrđenik od svećenika koji ga je pripremao za potvrdu primi tzv. “Pristupnicu za sakrament potvrde”, na kojoj se nalaze osobni podaci o potvrđeniku, mjesto i datum njegova krštenja, ime i prezime krizmenog kuma, ime i prezime djelitelja potvrde, datum i mjesto potvrde. Uz pomoć Pristupnice se krizma upisuje u Maticu krizmanih i u Maticu krštenih.

Voditelj priprave za ovogodišnje krizmanike je fra Ivan Ivanković.

RASPORED VJERONAUKA POTVRĐENIKA (KRIZMANIKA) U PASTORALNOJ GODINI 2023./2024.

Raspored ovisi o smjeni vašeg djeteta. Možete izabrati jedan od ponuđenih termina

UTORAK – 09:00; 15:00 ili 20:00 sati

Susreti započinju 24. listopada. Za drugo ćemo vas polugodište obavijestiti na vrijeme. Vrijeme održavanja susreta je suprotno od smjena nastave u školama.