PRVA SVETA PRIČEST

Euharistija

 Sveta euharistija dovršava kršćansku inicijaciju. Oni naime koji su Krštenjem uzdignuti na dostojanstvo kraljevskog svećeništva te Krizmom dublje suobličeni Kristu, po Euharistiji s čitavom zajednicom sudjeluju u samoj Gospodinovoj žrtvi.

“Naš je Spasitelj na Posljednjoj večeri, one noći kad bijaše izdan, ustanovio euharistijsku žrtvu svoga Tijela i Krvi, da ovjekovječi kroz stoljeća žrtvu kriza, sve dok ne dođe, te da tako Crkvi, svojoj ljubljenoj Zaručnici, povjeri spomen-čin svoje smrti i uskrsnuća: sakrament pobožnosti, znak jedinstva, vez ljubavi, vazmenu gozbu, ‘na kojoj se Krist blaguje, duša se napunja milosti i daje nam se zalog buduće slave'”.

(Katekizam katoličke crkve, 1322-1323)

Prva sveta pričest djeteta

Prva Sveta Pričest je posebno slavlje u kojem djeca u dobi od 10-tak godina (kod nas u 3. razredu osnovne škole) po prvi puta pristupaju euharistijskom stolu, te u pričesti blaguju tijelo Kristovo, koji je rekao: “Tko jede moje tijelo i pije moju krv, u meni ostaje i ja u njemu” (Iv 6,56).Od davnih vremena, ova su se slavlja održavala na vrlo svečani način i uvijek su prilika da se u tom trenutku obnove i krsna obećanja. I u našoj župi to činimo svake godine krajem travnja ili početkom svibnja. S ovim je povezano i slavlje prve svete ispovijedi, koje prethodi prvopričesničkom slavlju.

Kako se dijete priprema za taj sakrament?

Početkom školske godine, roditelji prvopričesnika dolaze u Župni ured upisati svoju djecu. Da bi moglo pristupiti prvoj svetoj pričesti dijete treba biti kršteno. Ukoliko je dijete kršteno izvan naše župe, na upis je potrebno donijeti Potvrdu o krštenju. Ukoliko dijete nije kršteno, a roditelji ga žele krstiti i tako mu omogućiti primanje prve svete pričesti, svake godine na treću nedjelju došašća, nakon kraće priprave upriličujemo slavlje krštenja malo starije djece.

Katehetski susreti priprave za prvu pričest održavaju se jedanput tjedno (prema rasporedu) u vjeronaučnoj dvorani u prizemlju samostana sa sjeverne strane. Voditeljica prvopričesničke skupine je s. Lucijana Bobaš.

RASPORED VJERONAUKA PRVOPRIČESNIKA PASTORALNOJ GODINI 2022./2023.

Učenici osnovne škole VEĆESLAVA HOLJEVCA:
3a, ponedjeljkom u 15 sati
3b, utorkom u 15 sati
3c, srijedom u 15 sati
 
Učenici osnovne škole TRNSKO:
3a, ponedjeljkom u 16 sati
3b i 3d, utorkom u 16 sati
3c, srijedom u 16 sati
 
Susreti započinju 24. listopada i za prvo polugodište traju do 10. prosinca. Za drugo ćemo vas polugodište obavijestiti na vrijeme.
 

DATUM PRVE PRIČESTI BIT ĆE OBJAVLJEN ČIM DOBIJEMO OBAVIJEST O RASPOREDU KRIZMI U NADBISKUPIJI.