Osvrt na X. područnu školu animatora i IX. područni seminar za voditelje formacija

Kao i svake godine, i ove su godine održani seminar za voditelje formacije (9. po redu) i škola animatora (10. po redu). Domaćin je bila Frama Bjelovar koja nas je toplo primila na tri dana u jednu od svojih osnovnih škola gdje se odvijala većina programa. Kad kažem toplo, doista to i mislim, jer su nam čak donijeli deke iz svojih domova kako bi nam u učionicama, gdje smo spavali, bilo što udobnije i toplije. Ostatak programa, Misna slavlja i večere, održani su u crkvi i samostanu nedaleko škole.

S Frame Siget išlo je nas pet: polaznice škole smo bile Klara, Ivana Du. i ja, Rafaela je bila na seminaru, a Mirna je bila tamo kao dio Područnog vijeća i pazila da sve ide po planu i programu. Dio škole animatora činila su predavanja koja su vodili Luka, Marijana i Lucija, iskusni framaši. Bili su vrlo pripremljeni i potrudili su se da sve što nam govore bude zanimljivo. Ostatak programa za animatore činio je rad po grupama te zadaci koje smo morali rješavati zajedno. Cilj svega toga je bio da ta novostečena znanja i vještine u komunikaciji i međuljudskim odnosima iskoristimo kako bismo u svojim framama mogli pripremati kvalitetnije susrete i širiti pozitivan duh bratstva.

Između predavanja bilo je dovoljno slobodnog vremena za upoznavanje s drugim framašima i stvaranje novih prijateljstava. Bilo je vrlo zanimljivo čuti kako funkcioniraju druge frame te me ugodno iznenadilo da smo jedna od rijetkih frama koje uspjevaju susrete održavati dva puta tjedno.

Hrana je bila odlična. Nitko nije ostao gladan, a tko je htio, mogao je uzeti i repete. To mi se osobito sviđa kod svih framaških susreta- sve je uvijek jako dobro isplanirano i organizirano te ide po programu koji smo dobili pri dolasku.Sve u svemu, jedan lijep i produktivan vikend proveden u veselju, pjesmi i molitvi.

Iva Dominović

Seminar za voditelje formacije i škola animatora započela je 26.2. u Bjelovaru pod geslom: „Nitko neka ne prezire tvoje mladosti, nego budi uzor vjernicima u riječi, u vladanju, u ljubavi, u vjeri, u čistoći.“ (1 Tim 4, 12).

Kao i svaki sličan susret franjevačke mladeži i ovaj je započeo onim najbitnijim- Euharistijskim slavljem. Nakon slavlja imali smo večeru, te smo otišli u rad po skupinama kako bi se bolje upoznali s ljudima sa seminara.

Seminar je imao širok i raznolik plan i program, te nam niti u jednom trenutku nije bilo dosadno. Područno vijeće se zaista potrudilo i pobrinulo da ne ostanemo gladni, žedni i bez potrebnih Bez obzira koliko puta jedan voditelj formacije ode na seminar, svaki put nauči nešto novo ili dobije ideju koju može prenijeti na svoje mjesno bratstvo…Stoga preporučujem svima koji imaju priliku neka idu druže se, upoznaju i nauče nešto novo!

Rafaela Bešlić