Arhitektura crkve Sv. Križa

Arhitektura crkve Sv. Križa

Kompleks zdanja crkve i Župnog centra Sv. Križa smješten je u Sigetu (Novi Zagreb) na površini od 10.000 m2.

Nakon sedam godina opsežnih priprema gradnja je počela 1971. godine. 17. kolovoza 1982. godine izdana je privremena uporabna dozvola te je crkvu blagoslovio kardinal Franjo Kuharić već 22. kolovoza 1982. Posveta crkve upriličena je 15. svibnja naredne godine.

Arhitektonska kompozicija objekta sastoji se od ritma volumena crkve, trga, samostana i zvonika, povezanih u cjelinu svojim sadržajem, funkcijom i oblikovnim izrazom. Čvrst slijed vanjskih okomitih prizama (u unutrasnjosti niša – ukupno njih 74) izdiže se iz zemlje noseći 142 krovne čelične (od kortena) piramidalne istake. Prizme tvore rast kristala, čistih i pravilnih.

crkva_maketa

Maketa s krovom prema izvornom projektu

Sadržaj objekta je potpun: izdignuti pristupni trg (1000 m2), crkva (1500 m2), kapela, predvorje, župna dvorana te vjeronaučne učionice (ukupno 1500 m2), samostan (800 m2), veliko parkiralište, sve u zelenom travnjaku.

Zvonik uz crkvu (visok 33 m) oblikuje svjetlosni križ, simbol otajstva komu je crkva posvećena: Uzvišenje Sv. Križa.

crkva_kriz

Granitnim stubištem (50 stepenica) s pristupnim trgom kroz nadvratnik u znaku “Tau” (po proroku Ezekielu simbol Boga), koji je i franjevački oblik križa, ulazi se u crkvu. Jedinstven prostor crkve (duga 55 m, siroka 38, visoka 28), ničim ne ometan u svom obujmu, temeljna je zamisao prostornog oblikovanja. Taj prekrasni prostor prvim dojmom budi u nama poklik psalmiste: “Obradovah se kad mi rekoše: Hajdemo u dom Gospodnji” (Ps. 122).

U idejnom i vizuelnom središtu crkve je oltar od kojeg se amfiteatralno uzdižu stepenice u bijelom i crvenom prirodnom kamenu i ružičastom mramoru. Pet prilaznih putova usmjeruje pogled na oltar crvenih i bijelih tonova od granita i mramora, isto tako u obliku “Tau”, uz koji se diže križ (visok 8 m). Iza oltarnog prostora uzdiže se kor a pokraj njega sakristija. Stropna “čipka” puna greda i gredica (dugih do 38 m i teških do 30 tona – ukupno 180) čini duhovitu “arabesku” od armiranog betona. Prostorni je sadržaj 800 sjedećih i 1.200 stajaćih mjesta sa centralnim podnim grijanjem (8 km toplovodnih cijevi).

crkva1m

Danje svjetlo ispunjava crkvu kroz 49 vitkih prozora koje su ispunili vitraji Josipa Botteria Dinia 1988. godine. Neslućene igre svjetla i sjene i nedokučivo bogatstvo raskošnih boja vitraja predstavljaju pjesmu stvorenja sv. Franje Asiškog.

Uz glavna vrata ovija se oko zelenog stupa (stup nade) stubište koje crkvu i prizemlje sjedinjuje u jednu organsku cjelinu. Veliko predvorje u prizemlju, s posebnim vanjskim ulazom, podesno za raznovrsne sakralne sadržaje, povezuje kapelu s ostalim prijeko potrebnim pratećim prostorima modernog župnog centra.

Kapela s kriptom (100 sjedećih mjesta), sva u drvu i kamenu, s oltarom od dvanaest drvenih rebara koja simboliziraju dvanaest apostola, mjesto je za tiha meditaciju. Kapelu krase vitraji koji predstavljaju križni put.

Župna dvorana (250 sjedala), četiri vjeronaučne učionice i zbornica, povezane sa dva uzdužna hodnika sa sanitarnim sadržajem i izravnim izlazom u Franjin perivoj pruža mogućnost raznovrsnih primjena djelatnosti Župnoga centra.

Svojom kompozicijom i sadržajem crkva i Župni centar Sv. Križa jedinstven je povijesni spomenik vjere i moderne sakralne arhitekture.

crkva_2001_4

Naknadno je dovršeno svetohranilište, krstionica, raspelo (rad akademske kiparice Nede Grdinić), ispovjedaonice, klupe. Orgulje švicarskog majstora orguljara ukrasile su pozadinu oltara 1991. godine. Ovaj fini i nježni instrument nakon jednog stoljeća služenja u jednoj švicarskoj crkvi sastavio je domaći majstor orguljar Marko Rastija. Novo ozvučenje snage 900W postavlila je 2000. godine tvrtka AVC Zagreb.

Još kad je građen zvonik, tadašnje gradske vlasti dozvolile su izgradnju zvonika no ne i postavljanje zvona. Elektronička zvona koja danas najavljuje mise i zvone podne snimljena su zvona varaždinske katedrale.

HVALA SVIMA u domovini i inozemstvu, koji su svojim darom dosad pomogli izgradnju ovog velebnog hrama Božjeg. Premda Gospodinu nijedan darovatelj ne ostaje nepoznat, učinit ćemo da ovaj hram na doličnu mjestu sačuva spomen na svakoga darovatelja.