Papa pozvao mlade da mole krunicu i da budu mirotvorci

Poziv mladeži da se ne stide “sami moliti krunicu, dok idete u školu, na fakultet ili posao” i da istodobno budu mirotvorci uputio je blagopokojni papa sv. Ivan Pavao II u svojoj poruci za XVIII. Svjetski dan mladeži koji se je slavio na Cvjetnicu 13. travnja 2003. godine.

Papa u poruci poziva mlade da se pouzdaju u Mariju, osobito u teškim trenucima, također stoga jer je tema izabrana za ovogodišnji Svjetski dan mladeži povezana s Godinom krunice: “Evo ti majke!” (Iv 19,26). “I vi ste mladeži suočeni s patnjom: samoća, neuspjesi i razočaranja u vašem osobnom životu; poteškoća uključivanja u svijet odraslih i profesionalni život; rastanci i žalosti u vašim obiteljima; ratna nasilja i smrt nevinih. Znajte ipak da u teškim trenucima, s kojima se svatko susreće u svom životu, niste sami: kao Ivanu podno križa, tako i vama Isus daje svoju Majku, da vas utješi svojom nježnošću“, ističe Papa. Papa pritom podsjeća na svoje osobno iskustvo. “U svom sam životu neprestano kušao brižnu i djelatnu prisutnost Gospodinove Majke; Marija me prati svakoga dana u ostvarivanju poslanja Petrova nasljednika“. U “Marijinoj školi”, ističe Papa, mladi mogu otkriti “konkretnu zauzetost koju Krist od vas očekuje, naučiti staviti njega na prvo mjesto u svom životu, upraviti k njemu svoje misli i djela“.

Draga mladeži, znate da kršćanstvo “nije neka misao i ne sastoji se u ispraznim riječima“.POPE PRAYS ROSARY AT POMPEII SANCTUARYIKršćanstvo je Krist!” i poradi toga kršćanski poziv je “susresti Krista, ljubiti ga i širiti ljubav prema njemu“, a Marija pomaže “ući u istinskiji, osobniji odnos sa Isusom“. Papa zato poziva mladež da moli krunicu, što znači da “ljube Isusa srcem njegove Majke“. “Ne stidite se sami moliti krunicu, dok idete u školu, na fakultet ili posao, na ulici ili u sredstvima javnog prijevoza“, kaže Ivan Pavao II. “Steknite naviku da je molite među sobom, u svojim skupinama, pokretima i udrugama; ne ustručavajte se predložiti je u svom domu, svojim roditeljima i braći i sestrama, kako bi ona oživjela i učvrstila veze među članovima obitelji. Ta će vam molitva pomoći da budete jaki u vjeri, postojani u ljubavi, radosni i ustrajni u nadi“, poručuje Papa mladeži. Papa ponavlja mladima da “nitko osim Krista” ne može dati “pravu sreću” i poziva ih da budu “straže jutarnje”, “stražari što najavljuju svitanje i novo proljeće evanđelja“. “Čovječanstvo“, ističe Papa, “ima žurnu potrebu svjedočanstva slobodne i hrabre mladeži, koja se usuđuje ići protiv struje i snažno i sa zanosom proglašavati svoju vjeru u Boga, Gospodina i Spasitelja“. Ali, primjećuje Papa, “to nije lako” i “postaje čak i nemoguće, ako se računa na samoga sebe. No, ‘ono što je nemoguće ljudima, moguće je Bogu‘”.

Na kraju Papa upućuje mladeži poziv da budu mirotvorci: “U ovom vremenu kojem prijeti nasilje, mržnja i rat, svjedočite da samo On može dati istinski mir čovjekovu srcu, obiteljima i narodima na zemlji. Zauzimajte se u traženju i promicanju mira, pravednosti i bratstva. I ne zaboravite riječ evanđelja: ‘Blago mirotvorcima: oni će se sinovima Božjim zvati!’ (Mt 5,9)“. Od mladih koji će se okupiti na svojim susretima na Cvjetnicu Papa traži da “te prigodne za ‘trajnu formaciju’ žive zauzeto, u molitvi, u pozornom slušanju i dijeljenju”.