Drugi znanstveni skup “Franjevački velikani”

HalesOvaj će znanstveni skup biti međunarodnog karaktera i njime će se pokušati više doznati o životu i radu ovog velikana koji je ujedno začetnik franjevačke Katedre pri Sveučilištu u Parizu i pisac udžbenika s komentarima na Sentencije Petra Lombardskog te također opsežne Summe Theologiae prije svetog Tome Akvinskog i njegove dobro poznate sume koju je ovaj dominikanski učitelj, nazvan anđeoskim učiteljem, pisao po uzoru na Summu Alekesandra Haleškog koji nosi naslov Nepovrgljivi naučitelj. Također će prije samog početka Skupa biti i kratko predstavljanje Zbornika radova s Prvoga znanstvenog skupa »Franjevački velikani« o Rogeru Baconu koji su uredili prof. dr. sc. fra Ivan Karlić i fra Mate Bašić

Skup i predstavljanje Zbornika radova s Prvog znanstvenog skupa Franjevački velikani održati će se u subotu 25. travnja 2015. u Dvorani franjevačkog samostana Uzvišenja Sv. Križa, Zagreb – Siget – Trg sv. Križa 1 s početkom u 9.00 sati.

U programu Drugog znanstvenog skupa »Franjevački velikani« s međunarodnim sudjelovanjem, sudjelovati će sljedeći izlagači: prof. dr. sc. fra Mateusz Jacek Wierzbicki s Papinskog sveučilišta Antonianum u Rimu. S Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Mario Cifrak, prof. dr. sc. Ivan Bodrožić, prof. dr. sc. fra Ivan Karlić i mr. sc. fra Daniel Patafta. Na skupu će također sudjelovat dr. sc. Ivan Majić Viši asistent – znanstveni novak na Katedri za poredbenu povijest južnoslavenskih jezika i književnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Henrik-Riko Held, mag. iur. Asistent na Katedri rimskoga prava Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te fra Tomislav Smiljanić, mag. theo.

ORGANIZATORI:

Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu – Katedra dogmatske teologije

Vijeće franjevačkih zajednica Hrvatske i Bosne i Hercegovine

Hrvatska franjevačka provincija sv. Ćirila i Metoda

Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca