BLAŽENA SALOMEJA KRAKOVSKA

sveta salomeja-1Blažena Salomeja Krakovska (1211.-1268.) – Preuzimamo iz franjevačkog časoslova uvodnik u njen spomendan. “Rođena je u Krakowu u kraljevskoj obitelji 1211. godine. Još kao djevojčicu roditelji su je udali za Kolomana, naslovnog kralja Galicije, hrvatskog hercega koji je stanovao u Čazmi. Predaja tvrdi da su živjeli u djevičanstvu. Od njega je Slavonija nazvana kraljevinom. Pomagala je mužu u svim pothvatima. Značajno je da je Koloman predao imanje u Đakovu bosanskom biskupu, koji je tu prenio svoje sjedište, a papa Grgur IX. to odobrio 1239. godine. Kad joj je muž poginuo, vratila se u Poljsku i postala klarisa u Krakowu, gdje se istakla u poslušnosti i poniznosti. Umrla je 1268. godine. Njezino štovanje je odobrio papa Klement X. (1670.-1676.).”

Kao što košuta žudi za izvor-vodom, / tako duša moja čezne, Bože, za tobom. / Žedna mi je duša Boga, Boga živoga: / o kada ću doći i lice Božje gledati?

Suze su kruh moj danju i noću, / dok me svednevice pitaju: / “Gdje ti je Bog tvoj?”

Duša moja gine kada se spomenem / kako koračah u mnoštvu / predvodeć ih k Domu Božjem / uz radosno klicanje i hvalopojke / u povorci svečanoj.

Što si mi, dušo, klonula i što jecaš u meni? / U Boga se uzdaj, / jer opet ću ga slaviti, / spasenje svoje, Boga svog!

Ps 42, 2-6