8. – 10. listopada 2010. – Duhovna obnova Frame Siget u Mađarevu

”Hram ste Božji i Duh Božji prebiva u vama”

Ovo je bilo geslo i poruka naše duhovne obnove zbog koje smo se mi iz Frame Siget-Trnsko, okupili 8.10. i došli u Mađarevo. Nekima od nas bio je ovo prvi posjet Mađarevu, dok je većina bila i prošle godine u isto vrijeme. Ove godine mnogi od nas daju svoja prva obećanja, pa je njima iščekivanje duhovne obnove zasigurno bilo barem malo veće.

Produženi vikend u desetom mjesecu, tri dana druženja s dragim framašima, daleko od Zagreba, ”bijeg” od obaveza i svakodnevice…to su bila moja razmišljanja tokom cijelog prošlog mjeseca, a posebno tjedan dana uoči polaska. Nisam htjela mnogo očekivati, kako se ne bih u nečemu razočarala, ali ono što sam ovdje dobila, vidjela i ”upila” nije ni blizu onog što sam mogla zamisliti.

Sestrinska i bratska ljubav i zajedništvo, pjesma i veselje od ranog jutra pa sve do odlaska na spavanje. Dijeljenje svega na jednake dijelove, uslužnost, otvorenost, iskrene i pravedne kritike na ono s čim se ne slažemo, zagrljaji i smijeh koji su čovjeku potrebni svaki dan, sve to smo bili jedni drugima. Sa svojih 22 godine života ja sam to doživjela samo u bratstvu kao što je Frama i zato mogu reći da se osjećam najbogatijom i najsretnijom osobom na svijetu! Moja framaška braća s kojima sam provela protekli vikend dijela slična iskustva sa mnom.

Najviše nas se dojmila gostoljubivost fra Igora koji nas je dočekao sa smiješkom na licu, topla kuća u koju stane svih nas trideset i troje (a uz dobru volju može i više), prekrasan pogled na brdašca gdje god se okrenemo, zvuk zvona koje se čuje svakih 15 minuta (pa nam gledanje na sat uopće nije bilo potrebno), mir i tišina prije spavanja, krunice i mise sa župljanima – od onih najmlađih do onih najiskusnijih, ”našminkani” Isus koji svakog dočekuje raširenih ruku, mala sjenica u kojoj smo proveli većinu vremena naše obnove, jezerce do kojeg smo se mogli prošetati kad smo se htjeli odvojiti od drugih, i još puno puno toga.

Sve nam je to ostalo u jako lijepom sjećanju i još nam uvijek fali, ali smo duhom i u mislima i dalje s vama. Hvala vam na lijepom gostoprimstvu i nadamo se da se vidimo i dogodine!

Marija Marković, Frama Siget

Tekst preuzet sa Web stranice župe Mađarevo